Приблизно 30 учасників АТО протестували під будівлею Вінницької облдержадміністрації проти зволікання з виділенням їм землі. Чиновники стверджують, що проблема надумана. Чому ж тоді жоден із учасників цієї акції не отримав обіцяну державою ділянку?

 

Керівник Держгеокадастру у Вінницькій області Юрій Козак під час спілкування з командиром батареї Ігорем Кардашем та його дружиною Лесею особисто пообіцяв їм сприяти у виділенні землі.

Фото автора.

Командир батареї 40-го артилерійського полку Ігор Кардаш нині у відпустці. Свій вільний час витратив на участь в акції. Каже, за два роки служби тільки двічі був удома. Два рази дитину бачив. Ділянку йому запропонували на території села Рибчинці Хмільницького району. Та й то не два, як передбачено законом, а один гектар. Але і її отримати не може.


— Земля в оренді у холдингу «Зернопродукт», — каже чоловік. — Вони не поспішають її віддавати. Люди кажуть, що й не віддадуть.


Присутній на акції керівник Держгеокадастру в області Юрій Козак порадив артилеристу шукати наділ в іншому місці.


— Ми допоможемо вам, — пояснив посадовець.


— Знаєте, у скількох чиновників я вже побувала? — звертається до Юрія Козака дружина бійця пані Леся. — Майже рік бігаю по кабінетах. І що виходила?..


— Мені надали погодження на оформлення документів на землю, на якій розташовані споруди, — каже Анатолій Гуцол із Барського району. —Такий само клопіт мають мої земляки — Віктор і Роман Антонюки. У сільраді хіба не знали про це?
Пан Козак відповів з цього приводу коротко: «За дії сільради наша структура не відповідає. Звертайтеся до суду».


— Виходить, нам землю в окопах захищати, а потім у судах добиватися, — відповів чиновнику Микола Казакові з селища Турбів, якого лікарі дивом врятували після тяжкого поранення у зоні АТО.


Не вдається отримати ділянку також колишньому бійцю 59-ї бригади Василю Колесюку з Хмільницького району. Хоча стверджує, що сільський голова села Порик погодив необхідні документи.


Вдова загиблого в АТО чоловіка Наталія Сівохо від імені учасників акції зачитала звернення до голови Вінницької ОДА Валерія Коровія. «Просимо розробити дієву покрокову схему надання учасникам АТО землі», — йдеться в одному із пунктів звернення. У документі також зазначається, що чітких відповідей щодо отримання землі керівник Держгеокадастру у Вінницькій області пан Козак не надає. Зокрема, такі питання ставили йому на семінарі, що відбувся в обласному госпіталі інвалідів війни. «Уже понад півроку Держгеокадастр не видає наказів на виготовлення проектів землеустрою, — зазначається у ще одному пункті. — Учасникам АТО надають невмотивовані відповіді на їхні клопотання». Заступник голови Вінницької ОДА Олександр Крученюк порадив працівникам Держгеокадастру провести в кожному районі зустрічі з учасниками АТО, які виявили бажання отримати ділянки.


Кожна із сторін залишала акцію при своїй думці. Чиновники стверджували, що проблем нема, бійці запитували: де ж тоді обіцяна земля?

Вінницька область.