Філософському змісту цієї української приказки відповідає стиль керівника приватного підприємства «Овен» Павла Андрійченка.

 

На знімку (зліва направо): Анатолій Курченко, В’ячеслав Гресь та Павло Андрійченко.

Фото автора.

Господарство — середнє в районі за площею обробітку, не найкращі дісталися й грунти. Але в керівника є оптимізм у роботі і повага до людей. Про це свідчить і той факт, що середня зарплата тут — одна з найвищих в Онуфріївському районі. У ІІІ кварталі її розмір становив 8283 грн.


«Ми не даємо робітникам гроші у конвертах, — зазначає Павло Іванович. — Тож повною мірою сплачуємо податки. У цьому році цифра вже наближається до мільйона».


Трудовий кістяк ПП «Овен» — дев’ять штатних працівників із міцним сільськогосподарським гартом. Від самого заснування підприємства тут добросовісно трудиться Анатолій Курченко, старанні в роботі Олександр Акімов, В’ячеслав Гресь та інші.
Натомість для господарювання створено належні умови. Техніка нова, надійна. Найстарішому трактору — чотири роки. Тож працювати є на чому. Звідси й результат. Нинішній сезон із тривалим літнім бездощів’ям приніс багато випробувань. Але Павло Андрійченко не нарікає.


«Рік як рік, — каже. — Селянам завжди потрібно бути готовими до всього. І до тієї ж посухи, і до інших природних катаклізмів. Приміром, поле ріпаку вибив град. Це — кілька мільйонів збитків. А що робити? Тільки й залишається заспокоювати себе — на наступний рік посію ще».


Цьогоріч, як зазначає Павло Іванович, поля дали непогану віддачу. Соя вродила в середньому по 20 центнерів на круг, соняшник — до 21 (окремі площі й по 33 видали), кукурудза — 58, озима пшениця — майже 30 ц/га (всю реалізовано другим класом).


«Є відповідний потенціал грунтів, ми його знаємо, це підтверджується оцінкою земель, тому вище неба не скочиш», — зауважує Павло Андрійченко, але вважає, що хоч господарство обробляє і не найпродуктивніші гектари, орендну плату власники земельних паїв мають отримувати не меншу за середньорайонний рівень. Тому за наділ розміром 3,3 га в грошовому еквіваленті на руки орендодавці одержують щороку по 8 тис. грн. А в 2018-му цю суму планують збільшити.


Щодо цін на зібране збіжжя, то керівник господарства переконаний: сільгоспвиробникам цього року нічого на них нарікати. Вони — більш-менш достойні. Тож хоч сезон був примхливим, але у фінансовому плані — результативним.

Кіровоградська область.