«Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон щодо державної підтримки кінематографії, де йдеться про звільнення від податку на додану вартість виробництва українських фільмів. Не раз звучали нарікання, що імпортовані товари для створення вітчизняного кіно, на які розповсюджуватимуться податкові пільги, можуть використовуватися в побуті. Чи не зловживатимуть цим підприємці?»

Артем ПРИХОДЬКО.

Київ.

 

Голова Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна ЮЖАНІНА:

— Якщо держава не довіря-тиме суб’єктам підприємницької діяльності і галузям, у нас нічого не вийде. Нині галузь кіноіндустрії перебуває в занедбаному стані. Якщо в законодавстві зможемо виписати інструменти для прозорого використання пільг і контролю — це буде нашим досягненням.
Сьогодні соціально-політична необхідність — створення національного кіно.
Звичайно, для виробництва фільмів є товари, які потрібно закуповувати за кордоном. Зокрема, це кіноплівка, передавальна апаратура для радіомовлення і телебачення, камери, освітлювальне обладнання тощо. Це досить дорогі товари. Тому їх звільнили від ввізного мита. Були пропозиції надати пільгу лише для товарів, які не виготовляються в Україні, але вирішили, що це краще зробить Кабмін. Бо нині не маємо повного розуміння, яке обладнання можемо виробляти в Україні.
Насправді надавати привілеї галузям дуже складно, адже треба навчитися контролювати використання пільг для того, щоб ними не зловживали. Кіноіндустрія — перша галузь, яка отримала підтримку з боку держави у вигляді дотацій, субсидій та сплати митних платежів.
Треба зауважити, що, згідно із законом, сповіщувачів звільнено від податку на додану вартість під час демонстрації та розповсюдження національних фільмів. Це надасть можливість залучити більше населення для перегляду українського кіно.

Сергій МЕЛЬНИК.