Полтава:

У селі Рашівка Гадяцького району, що на Полтавщині, врочисто відкрито підрозділ місцевої пожежної охорони. Організовували його за сприяння тамтешньої влади, фахівців Головного управління ДСНС в області та представників проекту «Реформа децентралізації на сході України», що фінансується німецькою урядовою організацією GIZ. Роботу згаданого комунального підрозділу, що обслуговує три села — Рашівку, Лисівку та Харківці — поки що забезпечуватиме дев’ятеро вогнеборців, наступного року їхню кількість планують збільшити.

 

Сільські вогнеборці під час відкриття підрозділу місцевої пожежної охорони в Рашівці.

Фото з сайту ГУ ДСНС у Полтавській області.

Та вже тепер на цілодобове чергування заступають по двоє осіб, «озброєних» пожежним автомобілем. У штатних працівників МПО є належно підготовлені помічники — представники громадської організації «Рашівська добровільна пожежна охорона».

Після теоретичних і практичних навчань вони також отримали відповідні допуски й можуть виїжджати на гасіння самостійно. Зрештою, майже всі повпреди згаданої МПО вже отримали своєрідне бойове хрещення на реальних пожежах.


Нагадаємо, що раніше протипожежною безпекою у віддалених селах опікувалися переважно розташовані там колгоспи. Після ліквідації останніх проблема захисту людей і майна від вогню стала там найгарячішою в усіх значеннях цього слова. На організацію таких МПО у сільських громадах хронічно бракувало коштів. Із початком реформи децентралізації такі кошти на рахунках органів місцевого самоврядування з’явилися. Тепер важливо використати їх для безпеки сільських мешканців.