ПОЛТАВА: 

У Полтавській обласній клінічній лікарні ім. М. Скліфосовського керівникам регіону та журналістам презентували новітній ангіограф. Цей рентгенохірургічний апарат для діагностики та ліквідації найрізноманітніших патологій судин вартістю майже 20 мільйонів гривень установили у відділенні інтервенційної кардіології. Придбали його за кошти Світового банку.

 

Згадане відділення оснастили вже другим ангіографом. Придбаний апарат відомої японської фірми, випущений цьогоріч, значно сучасніший, досконаліший і безпечніший для пацієнтів та медперсоналу. Адже променеве навантаження на них, за словами завідувача відділення Руслана Сакевича (на знімку), тепер удесятеро менше. А комп’ютеризований «зір» апарата виводить на екрани моніторів набагато чіткіше зображення внутрішніх органів і судин.

 


За умов, коли йдеться про стентування коронарних артерій і судин головного мозку при лікуванні гострих інфарктів та інсультів, якість картинки, що постає перед кардіо- й нейрохірургами під час операцій, набуває особливого значення. Не менш важливо й те, що ця ангіографічна система дає змогу оперувати хворих з вагою понад 150 кілограмів. Про ефективність оперативних втручань за допомогою такої надсучасної медтехніки свідчать статистичні дані. З грудня 2015 року, коли в обласній лікарні почало функціонувати відділення інтервенційної кардіології, тут пролікували понад 900 пацієнтів. При цьому до впровадження новітніх технологій зі стентуванням судин смертність пацієнтів із тяжкими формами інфарктів та інсультів у провідному медзакладі регіону становила 20—25 відсотків, тепер вона не перевищує чотирьох...


Попри те, що одна така операція коштує майже 40 тисяч гривень, для хворих вони завдяки фінансуванню з обласного бюджету залишаються безплатними. Оглядаючи новітнє обладнання та палати розташованого поруч нейрохірургічного відділення, в якому триває капітальний ремонт, голова ОДА Валерій Головко запевнив профільних фахівців і журналістів, що обласна влада й надалі дбатиме про модернізацію системи надання високоспеціалізованої допомоги пацієнтам із серцево-судинними недугами. Адже кількість таких хворих збільшується. Найважливішим етапом згаданої модернізації стане введення в дію сучасного кардіоцентру, який будується поруч з іншими корпусами обласної клінічної лікарні.

Фото надано автором.