Голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький провів зустріч із Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєром (на знімку), під час якої сторони обговорили питання правового регулювання мовної політики в Україні.

 


«Розмова була надзвичайно конструктивною. Відчувається поінформованість ОБСЄ в релігійній, мовній політиці. Ламберто Заньєр розпитував про плани парламенту щодо законодавчого регулювання функціонування державної мови та мов національних меншин і про стан підготовки мовних законопроектів. Я в свою чергу запевнив Верховного комісара ОБСЄ з питань національних меншин, що наша міжетнічна ситуація в країні є збалансованою, а певні проблеми у зв’язку із законом про освіту, які виникли з нашими сусідами, пов’язані здебільшого з їхньою внутрішньою політикою», — зазначив парламентарій.


Голова комітету також закликав чесно визнати, що незнання української мови — це спадок радянської окупації України, адже імперські циркуляри тоталітарного режиму завжди обмежували нашу мову. «Сьогодні нам треба утвердити українську мову як державну і тим самим виконати конституційний обов’язок», — підкреслив Микола Княжицький та подякував представникам ОБСЄ за відкритість діалогу щодо фахових експертиз. Водночас він запевнив, що Комітет з питань культури і духовності відповідально ставиться до висновків міжнародних інституцій, зокрема Венеціанської комісії.


Вл. інф.
Фото зі сторінки М. Княжицького у Фейсбуці.