Не тільки заробити собі на розваги чи нові гаджети, а й оплатити навчання у виші або ж підтримати родину фінансово — такі можливості відкриваються перед молоддю, якщо вона, в свою чергу, активна і готова до навчання. Принаймні в цьому запевняють роботодавці.

Серед фірм, які пропонують роботу студентам чи випускникам навчальних закладів, котрі ще не мають досвіду роботи, — оператори зв’язку, заклади харчування, магазини тощо. Утім, є можливість не тільки влаштуватися офіціантом чи роздавачем рекламних листівок, а й опанувати спеціальність у процесі роботи.
Так, у компанії «Нова пошта», де працює майже 23 тисячі співробітників по всій Україні, зазначають: готові брати на роботу вже з 18 років. Загалом тут 8,5 тисячі працівників молодші 25-річного віку.
— Компанія забезпечує повне навчання новачків (обробка, приймання і видача вантажів, робота з клієнтами, з інформаційною системою обслуговування клієнтів тощо), а також подальше навчання для підвищення лідерських якостей та професійного зростання, — коментують фахівці компанії.
Готові працевлаштовувати молодих людей без досвіду роботи і в компанії «Євромета», яка має представництва в дев’яти областях України. Але тут зазначають, що менеджери з продажу будівельних систем та матеріалів (а саме таким є профіль компанії) — це робота «в полях», спілкування з клієнтами безпосередньо на об’єктах. А молодь, як правило, саме така — мобільна і не боїться такої роботи.
«Наш основний капітал — наші ефективні співробітники, саме тому ми створили  спеціалізовану корпоративну школу, першу в своєму роді  на ринку будівельних матеріалів України, — розповідає генеральний директор компанії «Євромета» Валентина Кашевко. — Школа має два напрями — для менеджерів та для керівників. Ті, хто не працює в компанії «Євромета», але хотів би спробувати себе в цьому напрямі, можуть домовитися про платне навчання».
На ПАТ «Київхліб» працює близько 4000 тисяч осіб. Підприємства компанії розташовані у Києві та області. За словами голови правління ПАТ «Київхліб» Володимира Череди, підприємству потрібні працівники робітничих та інженерно-технічних професій.
«Ми працевлаштовуємо і випускників, і людей віком за  45 років, головне — бажання працювати, — зазначає Володимир Череда. — Нові співробітники можуть за рахунок роботодавця пройти навчання, стажування, підвищити свою кваліфікацію».
Утім, як відзначає керівник, дуже важливо, щоб кандидати були вмотивовані. «Вмотивовані прагнуть розвитку, і вони мають таку можливість. Сумлінна праця та навчання ведуть до підвищення кваліфікації, відповідно, збільшення заробітної плати», — наголошує він.
Працевлаштовувати молодь від 18 років готові й у компанії «Автолюкс». Як коментують менеджери з підбору персоналу, спершу претенденти проходять стажування.
Працедавці пропонують можливі підробітки і для студентів. Наприклад, у популярній в соцмережі «Фейсбук» групі «Лучшая работа для лучших людей» часто з’являються пропозиції навіть для 16—18-річних. Здебільшого це роздача рекламної продукції, але перед святами актуальний підробіток — це пакувальник подарунків, помічник продавця у магазині на період передноворічного ажіотажу тощо.

Леся КАРЛОВА.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

 

МОВОЮ ЦИФР

У державній службі зайнятості відзначають, що найбільший попит на ринку праці зараз мають фахівці робітничих спеціальностей: слюсарі, токарі, фрезерувальники, електрогазозварники, водії. Затребувані також будівельники та працівники сфери послуг: продавці, кухарі, офіціанти тощо. Залишається високим попит на лікарів, учителів, бухгалтерів, інженерів, менеджерів, економістів та IT-фахівців; у сільській місцевості — на трактористів, агрономів, птахівників, робітників із обслуговування сільськогосподарського виробництва.
За даними Державної служби зайнятості України, станом на 1 жовтня на обліку перебувало 303 тисячі безробітних. Молоді серед них (тих, кому ще немає 35 років) — 34%, людей після 40 років — 39%. На Київщині безробітних зареєстровано майже 12 тисяч.