Нині на Рівненщині вісім осіб мають статус потерпілих від торгівлі людьми. З них двоє отримали такий статус цьогоріч. Так, дві жінки стали жертвами сексуального рабства в Італії та Чехії. Одного чоловіка використали в збройних конфліктах, ще в однієї жінки були вилучені органи. Трудової експлуатації зазнали четверо чоловіків, з них троє — у дитячому віці. Нині цими людьми опікуються фахівці Рівненського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді й представники громадської організації «Центр «Чайка». Про це повідомив керівник департаменту соціального захисту населення Рівненської ОДА Олексій Шамак.
За словами начальника відділу Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, Нацполіції України Олега Рикуна, таких осіб в області може бути значно більше, адже виявити цей злочин складно. По-перше, самі потерпілі часто навіть не розуміють, що стали жертвою саме торгівлі людьми. По-друге, далеко не кожна жертва сексуальної експлуатації готова піти до поліції. Ці злочини залишаються досить складними не тільки під час слідства, а й на етапі виявлення жертв.
«На сьогодні такі злочини стали прихованими й 90% вербувальників перейшли в Інтернет. Як правило, це групи в соцмережах. До того ж оголошення про працевлаштування за кордоном можна знайти на будь-якому сайті про роботу, а промоніторити всі нереально. Є випадки, коли жертви фізично не бачилися з вербувальниками», — зазначив Олег Рикун.
Найчастіше жертвами торговців живим товаром стають люди в складному стані. Вербувальники розповідають про високі зарплати, й людина вірить у те, що за кілька місяців роботи за кордоном вона зможе розв’язати свої матеріальні проблеми. Тим часом торгівля людьми за прибутковістю посідає третє місце у світі після продажу наркотиків та зброї.
Представниця Мінсоцполітики Віра Мартинюк розповіла, що Україна останні чотири роки, згідно зі звітом щодо торгівлі людьми Держдепартаменту США, перебувала в контрольному списку другої групи (це країни, які не докладають достатньо зусиль для розв’язання проблеми): «Тому в Україні активізували роботу у цьому напрямі, між правоохоронними органами, владою та громадськістю налагоджена ефективна співпраця, проведено декілька освітніх компаній. Це дало змогу нашій країні залишити контрольний список і перейти в другу групу та бути серед країн, які докладають зусиль для боротьби з торгівлею людьми».
Зокрема, на Рівненщині проводять групові заняття з молоддю, організовують просвітницькі компанії, до цієї роботи планують залучати й учителів для систематичної роботи з дітьми.
Рівне.