У столичному Будинку кіно відбулася презентація документального фільму «Поміж». Стрічку про дітей, котрі живуть у зоні конфлікту на сході України, створено за ініціативою правозахисної організації Truth Hounds за підтримки Посольства Фінляндії.

На знімках: кадри з фільму. Життя і розваги дітей прифронтової зони знімали у селищі Зайцеве на Донеччині.

«Звичка до насильства — найцинічніше, що може трапитися з людиною. Смерть постає статистикою, війна — тлом, а подекуди — інформаційним шумом. Діти в зоні конфлікту — ті, для кого війна стала нормою, покоління, що дорослішає на порубіжжі. Це кіно — спроба доторкнутися до дитинства по сусідству із війною, всередині війни, дитинства наперекір війні», — розповідає режисерка фільму «Поміж» Юлія Кочетова-Набожняк.
За даними Мінсоцполітики, станом на листопад 2017 року лише у підконтрольних уряду населених пунктах на лінії зіткнення мешкало понад 28 тисяч неповнолітніх. Зокрема, в Донецькій області впритул до неї перебувало 20 688 дітей, у Луганській — 7 693.
Покоління війни на слух розрізняє звуки «Градів», свист мін та гупання гаубиць. «Ці діти перебувають у стані постійного стресу і потребують активної психологічної допомоги. Попри всю свою користь, «гарячі лінії» підтримки не в змозі докорінно змінити ситуацію. Потрібні фахівці, які працюватимуть з дітьми на місці. Створять для них зони безпеки, в яких дитинство буде дитинством, а не життям у війні. Іншим важливим питанням залишається проблема відведення військ та військових об’єктів від навчальних закладів. За три роки конфлікту країна так і не ратифікувала Safe Schools Declaration (Декларацію про безпеку шкіл) щодо захисту учнів, учителів та навчальних закладів у періоди збройних конфліктів», — наголошує координатор правозахисної організації Truth Hounds Ярополк Бриних.

Вл. інф.
Фото надано організаторами акції.