КИЇВ:

Українців складно здивувати новим пам’ятником Тарасу Шевченку, однак відкритий учора у Києві у Ботанічному саду імені академіка О. Фоміна монумент відрізняється від тисяч попередніх. Його створив не український, а один з провідних китайських митців сучасності У Вейшань. А присвячена скульптура двом класикам літератури — української Тарасу Шевченку та китайської поетові Ду Фу, якого на батьківщині шанують не менше, ніж у нас Великого Кобзаря.

На знімку: В’ячеслав Кириленко, У Вейшань, Посол Ду Вей та Леонід Губерський.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.

Композиція називається «Ворота душі. Діалог Тараса Шевченка і Ду Фу». Перед скульптором стояло складне завдання: зобразити двох поетів, яких розділяє понад тисяча років часу і абсолютно різне культурне середовище. За основу монумента У Вейшань взяв дві книжки, що виступають тлом для портретних зображень поетів. Книжки — українська та китайська, що помітно за їхніми особливостями. Кожна з них закрита, однак разом вони створюють відчуття відкритого фоліанта. Така знахідка дала змогу скульптору показати діалог між поетами. Ця ідея дуже гармонує й з місцем, обраним для встановлення пам’ятника. Ботсад імені Фоміна належить Київському національному університету імені Тараса Шевченка й розташований поруч із відомим Червоним корпусом, тому студенти — найчастіші його відвідувачі. Невелика площа, де увічнені поети, має неофіційну назву «читалка» — довкола багато лавочок з ліхтарями. Тому поети на тлі книжок тут, як ніде інде, доречні.
На відкритті Посол КНР в Україні Ду Вей нагадав, що пам’ятник встановлено на честь 25-річчя дипломатичних відносин між двома країнами. Ректор Київського національного університету імені Т. Шевченка Леонід Губерський заявив, що пам’ятник двом поетам не дарма з’явився на території саме цього вишу. «У Китаї у нас є 13 університетів-партнерів. Уже 15 років при Інституті філології діє Центр вивчення китайської мови, де навчається майже триста студентів. Передбачені й стажування: і наших студентів у китайських вишах, і китайських у нашому», — розповів ректор перед відкриттям «Голосу України». Також на урочистій церемонії були присутні віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко та скульптор У Вейшань.