У Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення вирішили рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо імплементації Директиви 2009/104/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 16 вересня 2009 року № 6537.
Цей міжнародний документ передбачає запровадження переліку мінімальних вимог для безпеки та охорони здоров’я в разі використання робочого обладнання працівниками під час здійснення їх професійної діяльності. Для цього у вітчизняне законодавство необхідно внести зміни до тих положень нормативно-правових актів, які безпосередньо стосуються положень директиви. У прикінцевих положеннях законопроекту, поданого народними депутатами Геннадієм Кривошеею та Валерієм Карпунцовим, передбачено також доручити Кабінету Міністрів та іншим органам центральної влади привести свої документи у відповідність із міжнародними нормами і стандартами.
У парламентському комітеті акцентували увагу на тому, що реалізація положень законопроекту зобов’яже роботодавців забезпечити проведення первинного технічного огляду робочого обладнання після монтажу та перед першим уведенням в експлуатацію, коли безпека його використання залежить від умов монтажу цього обладнання. Також необхідно буде подавати відомості про результати оцінки технічного стану машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони праці. Працівникам надаватимуть інформацію з використання робочого обладнання, включаючи письмові інструкції з охорони праці при роботі з ним.
На думку авторів законопроекту, його ухвалення «приведе до створення належних, безпечних і здорових умов праці, додаткових засобів діагностики робочого обладнання та запобігання аваріям на об’єктах підвищеної небезпеки, вдосконалення інформаційного забезпечення органів державної влади та населення з питань охорони праці». Водночас члени комітету висловили й певні застороги. Наприклад, вони зауважили, що проект закону не визначає повноваження та підпорядкування «експертів технічних з промислової безпеки». Однак, незважаючи на це, народні депутати погодилися із фахівцями Головного науково-експертного управління апарату Верховної Ради, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект можна прийняти за основу з наступним урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Вл. інф.