У Харківській міській раді відбувся другий круглий стіл проекту «Партнерство міст України та Німеччини», в якому взяв участь Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку Вольфганг Мессінгер, представники міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини, німецької федеральної компанії GIZ, Фонду Конрада Аденауера та муніципалітетів 30 міст України.

Участь Харкова в проекті «Партнерство міст України та Німеччини» дало потужний імпульс для реалізації спільних ініціатив. Сьогодні місто проводить низку заходів щодо енергетичної модернізації соціальних та інфраструктурних об’єктів за експертної допомоги GIZ і фахівців із Нюрнберга. У рамках такого співробітництва і зважаючи на те, що Харків і Нюрнберг беруть участь в Європейській угоді мерів, ведеться робота над муніципальним проектом із двостороннього обміну досвідом із підготовки Плану дій сталого енергетичного розвитку і клімату міста Харкова до 2030 року й реєстру викидів CO2.
Під час заходу зазначалося, що з 2009 року місту Нюрнбергу в рамках реалізації цього плану вдалося скоротити викиди вуглекислого газу на 45 відсотків, споживання електроенергії — на 24, води — на 44 відсотки. Міська рада Харкова дуже докладно вивчає цей досвід міста-побратима й реалізує власні проекти. Уже завершено енергомодернізацію школи № 153 у Новобаварському районі, розпочато реконструкцію басейнового комплексу із встановленням сонячних батарей для підігріву води в одному з дитячих садків.
— Сьогодні ми розвиваємо співробітництво з 32 містами-партнерами й по-братимами в 21 країні світу і продовжуємо реалізацію спільних проектів із компанією GIZ. Звичайно, одним із наших головних міст-партнерів є Нюрнберг, з яким нас пов’язує понад 25 років партнерських відносин. Ми високо цінуємо таке співробітництво. Сьогодні Нюрнберг застосовує новітні технології з енергомодернізації бюджетної сфери, і ми здійснюємо таку роботу. Попереду в нас багато завдань, але я впевнений, що за наявності такого муніципального співробітництва ми маємо всі можливості для реалізації наших планів у майбутньому, і спільними зусиллями ми досягнемо кращих результатів. Харків поставив своєю метою здійснити системний перехід на європейський рівень, провести модернізацію у всіх сферах життєдіяльності, — підкреслив перший заступник міського голови Ігор Терехов.
Зі свого боку Вольфганг Мессінгер зазначив, що німецька сторона й далі має намір підтримувати Харків та Україну. За його словами, Німеччина вважає реформу з децентралізації влади однією з найуспішніших у нашій країні. Тому робота буде вестися в цьому напрямі, а також у культурних, освітніх сферах, із підтримки вимушених переселенців зі сходу України та захисту прав людей.

Микола КОСИЙ.

Харків.