З особистих селянських господарств на Херсонщині африканська чума свиней вже перекинулася на великі тваринницькі господарства. Спалах АЧС стався, зокрема, на фермі приватно-орендного сільського господарства «Мир» біля села Горностаївка Новотроїцького району, де утримували майже 200 свиней. Тепер там — мертва пустка.

— АЧС виявили тільки у двох тварин на фермі. Одна з них загинула, другу умертвили. Потім безкровно знищувати та спалювати довелося все поголів’я — 186 свиней, — коментує начальник управління безпеки харчових продуктів ГУ Держпродспоживслужби області Віталій Боярський. — При цьому жодних грубих порушень санітарних норм та правил безпеки на фермі не виявили: вона була огороджена, дезінфекційний бар’єр працював справно. Як сюди проникла АЧС, доведеться з’ясовувати під час перевірки.
Протягом останніх двох років на Херсонщині виявили та ліквідували вісім осередків африканської чуми свиней. Сталися спалахи в особистих селянських господарствах, тож збитки були порівняно невеликими. А от через АЧС на фермі вони будуть більшими, ніж у всіх попередніх випадках разом узятих.