Неймовірно, але факт: Київський національний університет технологій та дизайну має унікальне швейне обладнання, яке ще не використовують у Європі. Про це заявив представник японської компанії «JUKI» Султан Манізов, вручаючи подарунок під час відкриття у навчальному закладі навчально-наукової лабораторії швейних технологій в індустрії моди.

На знімку: знайомство з новою швейною машинкою.

Фото надано КНУТД.

— У наших машинах, — сказав він, — поєднано механіку і цифрові системи. Вони працюють за принципом «розумного рішення». Ми вважаємо університет рушієм процесу в легкій промисловості України. Віримо, що внесок «JUKI» надасть обертів у подвижницькій справі. Адже саме через підготовку кадрів забезпечується рух вперед.
Цю саму думку підтвердив директор компанії «Софторг» Олександр Звєрєв, який виступив ініціатором обладнання лабораторії новітнім устаткуванням.
— Київський національний університет технологій та дизайну, — наголосив він, — 75-й у топ-100 кращих дизайнерських шкіл світу. На міжнародних конкурсах «Печерські каштани», які він проводить, спеціалісти стверджують, що молоді українські дизайнери мають потенціал стати законодавцями моди в Європі. Ось ми й хочемо, щоб вони його повністю розкрили. А найсучасніше обладнання допомагатиме в цьому.
Машини справді унікальні. Порівнюючи їх з тими, що донедавна використовувались, можна сказати так: електровоз прийшов на зміну волу.
— Ця подія, — зазначив ректор університету академік НАПН України Іван Грищенко, — має загальнодержавне значення. Наприклад, ми отримали можливість вчити студентів не на вчорашньому, а на обладнанні завтрашнього дня. На відкритті лабораторії були присутні вчені, представники влади, бізнесу і, що важливо, столичного кластера легкої промисловості. Всі мають тепер можливість освоювати унікальне обладнання. Воно ж відкриває нові горизонти для індустрії моди держави. Спасибі компаніям «JUKI» та «Софторг», що оцінили наш інноваційний внесок у галузь, підтримали його. Впевнений, що наша нова лабораторія стане загальнодержавною. Ми готові до співпраці з усіма, хто дбає про відродження вітчизняної індустрії моди. Маємо бути першими в Європі не лише за темпами освоєння унікальної техніки, а й у становленні галузі.