Хороша традиція свого часу була започаткована попередніми поколіннями. З нагоди важливих дат в історії країни (тоді Радянського Союзу) закладалися так звані капсули з посланнями від сучасників нащадкам.

Фото автора.

Капсулу часу, замуровану п’ятдесят років тому, дістали в селі Успенка Онуфріївського району. Вона була закладена піввіку тому в фасадну стіну тоді ще нового приміщення колгоспної контори.
У вказаний для її розпакування час, 7 листопада 2017 року, біля приміщення знову було людно. Тут зібрались і нинішні жителі села, і ті, хто за ці роки виїхав із нього, але серцем залишався в рідній місцині.
Та сучасникам пощастило — на урочистості прийшов навіть дехто з тих його мешканців, хто брав безпосередню участь у закладенні капсули.
Вітаючи присутніх, сільський голова Наталія Сіра наголосила, що такі раритети є містком між минулим і сьогоденням, показують зв’язок поколінь. І запропонувала односельцям продовжити традицію і закласти таку саму капсулу часу для прийдешніх поколінь. І з цього моменту сільська рада почала приймати пропозиції щодо її наповнення.
А в далекому 1967 році свідком закладення капсули із посланням був, зокрема, нинішній голова первинної ветеранської організації села Григорій Орел.
У самому посланні розповідається про те, чим тоді жило село і які надії покладалися на прийдешні покоління. Було зачитано і частину документів — виробничих довідок про економічний та соціальний стан села того часу. Зворушливим був перегляд фотографій. Вміст капсули викладено для широкого ознайомлення в актовому залі сільської ради.
Вражаючим було й продовження заходу — успенці переглянули кіноплівку про закладення капсули. Виявляється, в селі діяла на той час власна самодіяльна кіностудія «Славута». Її аматори зняли цей та ще багато інших документальних фільмів про життя села. Зберіг кіноплівку вчитель школи Іван Безсмольний.
Людям цікаво було повернутися на п’ятдесят років у минуле, дехто упізнав себе. Молодшим — побачити, як жили їхні діди і батьки. Адже з того часу відбулася зміна не лише поколінь, а й історичних епох, світогляду та світосприйняття. Але незмінною залишилась душа села.
Так холодний листопадовий день приніс в Успенку тепло громадського віншування історичної минувшини села.

Кіровоградська область.