Рекомендації Венеціанської комісії, надані Україні щодо мовної статті Закону «Про освіту», зокрема, можуть бути імплементовані через такі моделі навчання у школах національних громад, які використовують у Латвії. Про це заявила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час візиту до Латвійської Республіки у четвер, повідомляє прес-служба МОН.

Міністри освіти України та Латвії Лілія Гриневич (перша ліворуч) та Карліс Шадурскіс (другий ліворуч) під час відвідання Ризької української школи.

Фото  із сайту МОН.

Зокрема, йдеться про співвідношення у навчанні 60 на 40 у старшій школі, де 60% часу відводиться на вивчення предметів державною, а 40% — рідною мовою. Наприклад, така схема застосовується в українській середній школі в Ризі, яку в межах візиту відвідала Лілія Гриневич.

«Ми знаємо, що однією з нагальних потреб для школи є фахові вчителі, які знають українську. І це питання ми вирішуватимемо через можливості нашої міжурядової угоди, підписаної між Україною і Латвією цього року. Ми маємо забезпечити навчальний заклад вчителями, які дійсно на високому рівні можуть навчати української», — зауважила міністр.