Німецьке федеральне статистичне відомство повідомило, що тривалість перебування громадян на пенсії нині становить близько 20 років. Порівняно з 1960 роком фактичний час одержання пенсії збільшився удвічі, а за останні 20 років він підвищився на 3,6 року.
 

Зростання кількості пенсіонерів і періоду одержання пенсії обумовлене значним збільшенням тривалості життя у ФРН. Так, для дітей, народжених 2017 року, передбачувана тривалість життя становитиме 90 років (хлопчики) і 93 роки (дівчатка). Сто років тому ці показники були 55 років і 62 роки відповідно.

Але занепокоєні пенсійні фонди. Адже що довший період одержання пенсії, то вище на них навантаження: грошей для виплати всіх пенсій може не вистачити. Тим паче, що нині на пенсію виходить покоління, котре з’явилося на світ під час німецького буму народжуваності — на початку 1950-х років. Це означає, що приріст кількості пенсіонерів випереджає приріст кількості нових працівників. А саме їхніми доходами — відрахуваннями на соцстрах із заробітків — покривається бюджет пенсійних кас.

До того ж з урахуванням збільшення зростання тривалості життя вік виходу на пенсію стає дедалі «молодшим». Ще недавно пенсійний вік у ФРН становив 65 років, нині — 65 років і шість місяців. А далі він буде поступово зростати, поки до 2031 року не сягне 67 років.

Утім, уже нині чимало політиків та економістів вважають, що й цього замало! Приміром, Німецький інститут економічних досліджень оприлюднив розрахунки, що збільшення пенсійного віку ще на один рік — до 68 — забезпечить пенсійним касам додаткові платежі від 400 тисяч зайнятих.

Триваліший період роботи, вважають фахівці, дозволить щонайменше пригальмувати дві неприємні— як для працівників, так і для майбутніх пенсіонерів — тенденції: підвищення відсотка страхових відрахувань із зарплати і зниження розміру пенсії порівняно з розміром заробітку перед виходом на заслужений відпочинок.