Досвід роботи з надання адміністративних послуг у Вінниці чи не найбільше зацікавив офіційну делегацію керівників комун Ясського повіту Румунії, яка протягом двох днів перебувала на Вінниччині.
 

Керівник делегації президент Ясської повітової ради Марічел Попа одразу зауважив, що керівники громад повіту детально вивчать роботу вінницьких центрів «Прозорий офіс». «Це дуже ефективний механізм, — зазначив гість. — Спробуємо запровадити його в себе. Будемо вдячні вінничанам за надання підтримки у цій справі».

Вінницька область має давні побратимські відносини з Ясським повітом. Протягом двох останніх років значно активізувалася співпраця, зокрема, в економічній сфері, у питаннях транскордонного співробітництва районів, що розташовані уздовж Дністра. Ще одним аспектом стало ознайомлення з роботою органів місцевого самоврядування у питаннях децентралізації. Влітку вінничани побували в Яссах. Тепер побратими відвідали наш регіон. Побачили роботу новостворених об’єднаних територіальних громад — Іллінецької міської і Дашівської сільської. Завдяки інвестиціям в Іллінцях відродили місцевий молокопереробний завод. Нині тут мають роботу півтори тисячі трудівників. П’ятдесят сільгосппідприємств і фермерських господарств постачають свою молочну сировину. Тут виробляють понад 60 видів продукції, яку закуповують споживачі в нашій державі і за її межами. У Вінниці гостям показали, як працюють підприємства, де реалізували потужніші інвестпроекти. Так, місцевий олійний комбінат постачає продукцію у понад 60 країн, є одним з найбільших виробників олії. Особливо вразило одне з Немирівських підприємств. Світового рівня технології забезпечують випуск продукції, що відома в понад 70 країнах. Завдяки зарубіжному інвестору в обласному центрі «виросло» нове підприємство з виробництва паркетної дошки і виробів з деревини.

— Наша система місцевого самоврядування відрізняється від румунської, у цьому переконалися, коли побували у Яссах, — зауважив керівник департаменту міжнародного співробітництва та економічного розвитку Вінницької облдержадміністрації Володимир Мережко. — У кожній з них є ефективні елементи роботи з людьми. Саме тому є цікавим взаємний пошук і впровадження ефективних елементів у роботі з людьми в наших сусідніх країнах.

Результатом візиту стало підписання низки угод про співпрацю громад Вінниччини з комунами Ясського повіту. До речі, такі само угоди було укладено також під час перебування вінничан на румунській землі.

Вінницька область.