У Полтаві на фасаді перинатального центру обласної клінічної лікарні врочисто відкрили меморіальну дошку фундатору вітчизняного акушерства Нестору Максимовичу-Амбодику (на знімку). Його ім'я присвоєно розташованому тут навчально-практичному центру Української медичної стоматологічної академії.

 

У такий спосіб видатного українця (Амбодик -- це псевдонім, який на "рідній" медикам латині означає "скажи двічі", з натяком на те, що прізвище та по батькові власника збігаються) нарешті гідно пошанували на його малій батьківщині. Надто за умов, коли попри те, що майбутній корифей медичної справи народився в селі Веприк на Полтавщині, наснажені шовіністичною ідеологією автори імперсько-радянських енциклопедичних словників понад два століття поспіль представляли його як винятково російського чи навіть "русского" лікаря й ученого. І, власне, продовжують робити це сьогодні...

 

Хоча він, син священика місцевої сотні Гадяцього козацького полку, спочатку навчався на богослова у відповідному закладі Києво-Могилянської академії, а потім опановував медичну науку в знаменитому Страсбурзькому університеті. Зрештою, викладав і практикував у провідних університетах та медзакладах тодішньої Російської імперії, які, звісно, розташовувалися в Москві та Санкт-Петербурзі. В іпостасі одного зі "світил" тодішньої медицини був навіть особистим лікарем цариці Катерини ІІ, а потім, із зрозумілих причин, потрапив у немилість до її наступника.

 

Коло його наукових зацікавлень вражає не лише фахівців. Адже Нестор Максимович-Амбодик був і педіатром, і ботаніком та фітотерапевтом, і геральдистом. Саме він створював перші в Російській імперії описи лікарських рослин і медичні словники та, власне, розробляв профільну термінологію. Та все-таки найбільшу славу здобув як "батько" вітчизняного акушерства, що вже тоді принаймні на рівні провідних медзакладів витісняло примітивні технології "повивальних бабок". А отже, рятувало тисячі життів новонароджених і породіль...

 

Досить сказати, що піонером використання з навчальною метою звичних тепер фантомів певних частин жіночого тіла ще у ХУІІІ столітті став згаданий уродженець Полтавщини. За його кресленнями та проектами розробляли також відповідний медичний інструментарій. А головним науковим твором Нестора Максимовича-Амбодика спеціалісти по праву називають фундаментальну працю "Искусство повивания, или Наука о бабичьем деле". Закладені ним у "мистецтво сповивання" принципи безпечного для матері й дитини нетравматичного акушерства не втрачають своєї актуальності й сьогодні.

 

На цьому наголошували учасники урочистостей з нагоди відкриття меморіальної дошки -- керівники області та профільного департаменту ОДА, провідні фахівці галузі з різних міст України, представники громадськості, студенти-медики. Згадану подію приурочили до п'ятиріччя перинатального центру обласної клінічної лікарні імені М. Скліфосовського, в якому народжують своїх діток мешканки Полтавщини з найскладнішими патологіями вагітності. Того дня в обласному центрі відбулася також міжрегіональна науково-практична конференція, присвячена впровадженню в медичну практику сучасних перинатальних технологій.

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото надано автором.

 

Полтава.

 

Голос України