Прихильники лідера опозиційного «Руху нових сил» намагалися захопити приміщення Міжнародного центру культури та мистецтв для розміщення там штабу своєї координаційної ради.

Згідно з повідомленням, розміщеним на офіційній сторінці Національної гвардії України у Фейсбуці, учасники акції, намагаючись прорватися до будівлі, кидали петарди, застосовували піротехніку, пошкодили двері та улаштували бійку з правоохоронцями. Поліція та нацгвардійці не пропустили їх усередину, застосувавши сльозогінний газ. У результаті зіткнень постраждало приблизно 60 нацгвардійців, 15 з яких госпіталізовано.
Учора, коментуючи журналістам ці події, Саакашвілі назвав те, що сталося, провокацією з боку влади. Хоча ЗМІ оприлюднило відео його виступу на Майдані 17 грудня перед учасниками протесту, де лідер «Руху нових сил» особисто закликав іти в Жовтневий палац, щоб улаштувати там штаб.
Учора вранці Саакашвілі з’явився за викликом Генеральної прокуратури в будівлі ГПУ, де його мали допитати щодо справжності плівок, на яких зафіксована нібито його розмова з Курченком. Однак до кабінету слідчого Саакашвілі не прийшов. Чим зірвав проведення слідчих дій, а саме — проведення допиту та отримання експериментальних зразків голосу для експертизи, що підтверджує наявність тих чи інших голосів на плівках. Про це журналістам повідомив представник відомства прокурор Олександр Говорущак.
Цю інформацію підтвердив і речник ГПУ Андрій Лисенко. Однак за фактом недільних подій у столиці жодних обвинувачень стосовно лідера «Руху нових сил» на момент, коли верстався номер, прокуратура не озвучила.
У свою чергу, ще в неділю Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко різко засудила дії прихильників Саакашвілі. «Це тероризм, це реальна небезпека життям і здоров’ю українців, українських дітей. Це заслуговує на публічний осуд парламенту», — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці. І закликала фракції «Самопоміч» і «Батьківщину» відреагувати на дії своїх депутатів, які «перетворилися на бойовиків» і котрі взяли на поруки Саакашвілі.

Фото Євгена ЛЮБІМОВА (Укрінформ).

 

ДО РЕЧІ

«Спроба захоплення і нищення громадських будівель — це зловживання правом на мирний протест», — так в унісон прокоментували три іноземні посольства в Україні — Великої Британії, Канади та США — дії прихильників Саакашвілі, спрямовані на захоплення Міжнародного центру культури і мистецтв ФПУ (Жовтневий палац). Відповідну заяву із критикою у Твіттер поширили Посол Канади Роман Ващук, Посол Британії Джудіт Гоф, а також Посольство Сполучених штатів Америки в Україні.