За ініціативи Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування відбувся круглий стіл «Законодавче регулювання правового статусу депутатів місцевих рад: поточний стан та перспективи удосконалення». Захід проводився комітетом спільно з Проектом «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні», що впроваджується Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи. Участь у ньому взяли народні депутати, представники органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, громадськості, міжнародних інституцій, науковці та експерти.

Відкриваючи круглий стіл, голова комітету Сергій Власенко подякував партнерам за допомогу в організації заходу: «Без сприяння Ради Європи та інших проектів, зокрема «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні», що впроваджується Конгресом місцевих та регіональних влад РЄ, Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Підзвітність, відповідальність та демократичність», ми б не змогли організувати роботу цього заходу».

За словами С. Власенка, питання, пов’язані з діяльністю місцевих депутатів, на сьогодні є одними з найважливіших, у т. ч. й у контексті запровадження реформи децентралізації як такої.

«Можна багато що законодавчо врегульовувати, але якщо ми не визначимо статус, можливості та повноваження депутатів місцевих рад, не обговоримо питання про якісний склад депутатів, то реформа децентралізації не буде ефективною. Адже саме депутати місцевих рад впроваджують зміни. Тому ми не можемо применшувати питання, пов’язані із законодавчим забезпеченням статусу депутатів місцевих рад», — сказав він.

З часу ухвалення чинного на сьогодні закону про статус місцевих депутатів (2002 рік) багато що змінилося. Тож закон не просто застарів, нині є величезна кількість питань, які потребують додаткового регулювання, можливо, навіть, інших підходів. Саме ці питання й стали предметом дискусії під час круглого столу.

Учасники зібрання не лише обговорили подальші шляхи законодавчого удосконалення статусу місцевих депутатів, а й ознайомилися із міжнародним досвідом.

Керівник відділу Департаменту співробітництва та зовнішніх відносин Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Маріте Морас у своєму виступі висловила впевненість, що лише завдяки спільним зусиллям представників влади, місцевого самоврядування і незалежних експертів Україна зможе досягти найкращих результатів у проведенні реформи децентралізації влади.

Водночас представниця комітету народний депутат Олена Бойко наголосила на великій кількості звернень із проханнями роз’яснити положення чинного закону про статус депутатів місцевих рад щодо регламентних процедур діяльності депутатів місцевих рад, порушення прав депутатів у відносинах із відповідною радою, суміщення посад з іншими видами діяльності тощо. Тож запропонувала створити спільну робочу групу для напрацювання пропозицій щодо удосконалення чинного законодавства.

На недосконалості останнього наголошували й експерти та представники громадськості. Тож за результатами обговорення було вирішено створити відповідну робочу групу, яка напрацює зміни до чинного Закону «Про статус депутатів місцевих рад» з урахуванням передового міжнародного досвіду.

Вл. інф.