Чудовим творчим вечором завершилась виставка в Музеї літератури, приурочена до 90-річчя письменника, поета, художника, в’язня таборів суворого режиму, що страждав за волю України, Олеся Бердника. «Поза часом і простором» — така її назва. Саме поза часом і простором була суть цієї людини. Наперекір усьому він ішов по життю, щоб донести до нас свої істини.

Тепер продовжують доносити його слово до читача донька та дружина митця. А оскільки шлях кожної людини починається з народної творчості, з народного духу, які є фактично ключем до невмирущості нації, то й розпочав творчий вечір дитячий ансамбль «Зернятко», художній керівник якого — Раїса Заклецька.
Продовжуючи захід, донька Громовиця Бердник розповіла, що уже кілька років працює над упорядкуванням творчої спадщини батька, що видано вже вісім томів. І вже абсолютною несподіванкою для всіх став подарунок від видавництва «Схід-Захід» — пілотні примірники всіх 35 томів повного зібрання, що незабаром має побачити світ. І хоч ще всі вони були в однаковій обкладинці, проте, як запевнив головний редактор видавництва Олексій Карпенко, 20 березня 2018 року 35 томів кожен у своєму оригінальному оформленні надійдуть у продаж.
А відкриває зібрання роман «Вічний початок». До речі, як розповіла пані Громовиця, він хоч і є одним із останніх романів, але це розповідь про початок життя Бердника. Також до повного зібрання увійшли твори, рекомендовані до шкільної програми, та відповідний методичний посібник. Як зазначила його автор — науковець Наталя Логвиненко, на жаль, у нашій школі до обов’язкового вивчення рекомендують дедалі менші твори. Мовляв, діти й так переобтяжені. Але у Бердника для кожного класу є твір, який варто вивчати. І від того шкільна програма лише виграє, запевнила пані Наталя.
Завершуватиме ж багатотомний збірник Бердника «Розмова з тишею». До речі, тут розкрилася ще одна інтрига, бо це вже буде 36-та за ліком книга. І вона є певними символом.
— Це том-символ. Він порожній. Я впевнена, що у когось із друзів, знайомих Олеся Бердника знайдеться щось із його творів, якісь записи тощо. Є також приватне листування. Воно має частково увійти до цього тому, — каже Громовиця.
Тим часом дружина митця Валентина Сергіївна розповіла, що Олесь Павлович був людиною майбутнього, тому мемуарів не залишив. «А я пишу історію родини, тож сподіваюся, що це увійде до останнього тому», — поділилася планами Валентина Бердник. Вона також розповіла, що нині родина будує в селі Гребені архів-лабораторію митця, де черпатимуть знання і натхнення творчі особистості й просто шанувальники митця.
Варто зазначити, що родина Бердників спільно з родиною Литвинів уже багато років опікується школою кобзарів.
Пролунало на вечері й багато поезії Олеся Бердника, яка була покладена на музику, а всі виконавці лише підтвердили, що писати музику до творів Бердника дуже легко, адже слова уже самі по собі співають.

Марина КРИВДА.
Фото автора.