У Полтаві на фасаді перинатального центру обласної клінічної лікарні урочисто відкрили меморіальну дошку фундатору вітчизняного акушерства Нестору Максимовичу-Амбодику (на знімку). Його ім’я присвоєно розташованому тут навчально-практичному центру Української медичної стоматологічної академії.

У такий спосіб видатного українця (Амбодик — це псевдонім, який «рідною» медикам латиницею означає «скажи двічі», з натяком на те, що прізвище та по батькові власника збігаються) нарешті гідно пошанували на його батьківщині. Надто за умов, коли, попри те що майбутній корифей медичної справи народився в селі Веприк на Полтавщині, наснажені шовіністичною ідеологією автори імперсько-радянських енциклопедичних словників понад два століття представляли його як винятково російського чи навіть «русского» лікаря й ученого. І, власне, продовжують робити це донині...
Нестор Максимович-Амбодик був і педіатром, і ботаніком та фітотерапевтом, і геральдистом. Саме він створював перші в Російській імперії описи лікарських рослин і медичні словники та, власне, розробляв профільну термінологію. Та все-таки найбільшу славу здобув як «батько» вітчизняного акушерства, що вже тоді принаймні на рівні провідних медзакладів витісняло примітивні технології повивальних бабок. А отже, рятувало тисячі життів новонароджених і породіль...
Закладені ним принципи безпечного для матері й дитини нетравматичного акушерства не втрачають своєї актуальності й сьогодні.
Згадану подію приурочили до п’ятиріччя перинатального центру обласної клінічної лікарні ім. М. Скліфосовського, в якому народжують своїх діток мешканки Полтавщини з найскладнішими патологіями вагітності. Того дня в обласному центрі відбулася й міжрегіональна науково-практична конференція, присвячена впровадженню в медпрактику сучасних перинатальних технологій.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.