Учасникам бойових дій надається право безплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані і місця проживання за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду — також електронного квитка, який видається на безоплатній основі.

Більш того, учасники бойових дій мають право на безплатний проїзд один раз на два роки (туди й назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, незалежно від наявності залізничного сполучення, або проїзд один раз на рік (туди й назад) вказаними видами транспорту з 50-процентною знижкою. У цьому разі документами для учасників бойових дій, що посвідчують право на безплатний проїзд, є відповідне посвідчення та лист талонів на проїзд міжміським транспортом.
Незважаючи на чіткість та зрозумілість пільги щодо проїзду учасникам АТО, не поодинокі випадки встановлення місцевою владою або перевізниками різноманітних обмежень щодо перевезення пільгових категорій громадян.
 Зокрема йдеться про визначення конкретних днів, а то й годин, коли можуть надаватись такі пільги, обмеження кількості пільговиків на рейс. Такі рішення на місцевому рівні доволі сумнівні, так чи інакше вони обмежують права громадян. Проте іноді місцева влада та перевізники навпаки йдуть на зустріч захисникам країни, гарантуючи учасникам бойових дій можливість безплатного проїзду громадським транспортом без будь-яких обмежень.

...і для батьків загиблих

Важливо зазначити, що батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або зникли безвісти під час проходження військової служби, користуються правом безплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту загального користування (крім таксі) у межах адміністративного району за місцем проживання, залізничного та водного транспорту приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів за наявності посвідчення встановленого зразка, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду — також електронного квитка, який видається на безоплатній основі. Вони мають право на 50-відсоткову знижку при користуванні міжміським залізничним, повітряним, водним та автомобільним транспортом.

За рейс не більше двох

Поширеною відмовкою водіїв громадського транспорту, зокрема маршрутних таксі, у реалізації пільги щодо проїзду є те, що перевізник буцімто вже взяв у рейс двох пільговиків. Проте законодавством не встановлено обмеження кількості пільгових категорій громадян, які може перевозити водій за один рейс. Проблема зумовлена тим, що громадян, які мають пільги на проїзд, надзвичайно велика кількість, однак отримати компенсацію з бюджету за такі перевезення вкрай складно. Щоб зменшити збитки, перевізники й використовують правило «двох пільговиків на рейс», хоча останнє обмежує права громадян і тому не має юридичної сили.

Користування столичною підземкою

З першого грудня 2017 року пільгові категорії громадян для безплатного проїзду в метро користуються винятково «Карткою киянина». Це стосується тільки 9 категорій громадян, яким Київрада надала таку пільгу. Натомість учасники бойових дій, люди з інвалідністю (1 та 2 групи) чи діти з багатодітних сімей мають право безплатного проїзду в метрополітені лише за посвідченням.

Як себе захистити

Якщо водій відмовляє в пільговому проїзді за наявності посвідчення учасника бойових дій, слід зібрати інформацію про перевізника та водія, який порушує законодавство. Варто записати контактні дані перевізника, прізвище водія, номер транспортного засобу, дату, час та маршрут, на якому була отримана відмова. Не зайвим буде занотувати контакти свідків цієї події.
Кодекс України про адміністративні правопорушення встановлює відповідальність за безпідставну відмову від передбаченого законом пільгового перевезення громадян, зокрема накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян — суб’єктів підприємницької діяльності в розмірі восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (136 грн).
Також у випадку порушення права на пільговий проїзд слід звернутися за захистом свого права до територіального управління Державної служби України з безпеки на транспорті.
Отже, обстоювання свого права безплатного проїзду для багатьох учасників АТО стає принциповим питанням. Почастішали випадки звернення громадян, яким незаконно відмовили в безплатному проїзді, і до суду, де досить часто рішення ухвалюється на користь учасників АТО з відшкодуванням їм моральної шкоди за відмову в наданні пільгового проїзду, а це вже можуть бути значні кошти.

Наталя ТИТАРЕНКО,
юрист.