Протягом кількох днів у Станиці Луганській виникала ситуація, коли до закриття КПВВ о 17:00 люди не встигали пройти контроль і були вимушені залишатись на ночівлю у селищі. 16 грудня таких було 550 осіб, в наступні дні — 322 та 250 жителів області.

Всі вони були влаштовані на ночівлю до районного Будинку культури, забезпечені гарячою їжею та чаєм.

Ці випадки стали приводом для обговорення варіантів підвищення пропускної спроможності КПВВ «Станиця Луганська». Їх розглянули керівники Луганського прикордонного загону, спецпідрозділу ДФС «Фантом», ГУ ДСНС у Луганській області та інших структур, що забезпечують його функціонування. За підсумками обговорення цієї проблеми прийняте рішення — збільшити кількість робочих місць для співробітників спецпідрозділів «Фантом», які контролюють переміщення товарів через лінію розмежування, а також звернутись до штабу АТО й уповноваженого Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірини Геращенко з пропозицією винести на розгляд Тристоронньої контактної групи питання зміни графіка роботи КПВВ «Станиця Луганська». Зокрема, пропонується перенести відкриття пункту пропуску на сьому годину ранку. Разом з тим такі зміни треба узгодити також і з протилежною стороною.
У той же час Благодійний фонд «Право на захист» порушує питання щодо розв’язання проблеми осіб, які мають право на позачерговий перетин лінії зіткнення. Існують категорії людей, яким для проходження контролю при перетині лінії розмежування дуже важко вистоювати декілька годинні черги. Саме тому до Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб через лінію зіткнення у межах Донецької та Луганської областей внесли пункт 3.4, в якому вказані ті категорії осіб, які можуть перетинати КПВВ позачергово. Це особи з особливими потребами (за наявності документів, що підтверджують інвалідність І та ІІ групи), похилого віку (понад 70 років), жінки з явними ознаками вагітності, батьки (опікуни, за наявності підтверджуючих документів) з малолітніми дітьми до 3 років та інші особи у разі виникнення потреб гуманітарного характеру (тяжка хвороба, слідування на похорон, перевезення померлих тощо) та транспортні засоби, на яких вони пересуваються.

Якщо раніше монітори БФ «Право на захист» не фіксували випадків відмови співробітниками ДПСУ пропустити «пільговиків» поза чергою, то останнім часом на гарячу лінію фонду почали надходити скарги від осіб з ІІ групою інвалідності та осіб похилого віку, які перетинали лінію зіткнення через КПВВ «Станиця Луганська». За їхніми словами, незважаючи на належність до категорій, яким передбачена можливість перетинати лінію зіткнення позачергово, співробітники прикордонної служби не дозволяють їм оминати черги на КПВВ. Такі свої дії співробітники ДПСУ виправдовують певним «наказом», згідно з яким лише особи з І групою інвалідності мають право на позачерговий перетин через КПВВ.

Серед осіб, які зверталися з подібними скаргами на гарячу лінію БФ «Право на захист», були, зокрема, хворі на діабет та особи з обмеженою мобільністю. Зазвичай вони чули відмову від співробітників відомств через те, що вони не є особами із інвалідністю І групи. З огляду на те, що очікувати перетину людям доводиться годинами, здоров’я та навіть життя цих людей може опинитися під загрозою. Монітори БФ «Право на захист» повідомляють, що на КПВВ «Станиця Луганська» присутній фельдшер ДСНС, який приймає рішення про те, чи справді стан здоров'я особи не дозволяє їй очікувати у звичайній черзі. Проте медичний модуль, в якому він працює, розташований поблизу «нульового» блокпоста, тож до фельдшера можуть звернутися лише особи, які перетинають лінію зіткнення з боку тимчасово неконтрольованої території.

БФ «Право на захист» наголошує на тому, що ДПСУ необхідно посилити контроль за дотриманням прав осіб, які перетинають лінію зіткнення, та забезпечити людям, які належать до всіх зазначених у Тимчасовому порядку категорій, можливість прискореного перетину.

Луганська область.

Фото БФ «Право на захист».