Ми — сліпі люди, через газету звертаємося до міністра соціальної політики України Андрія Реви щодо відновлення Боярського будинку відпочинку УТОС.
Відповідно до міжнародної класифікації інвалідів по зору визнано однією з найважчих нозологій інвалідності. У всіх країнах до сліпих ставляться з повагою й турботою, бо немає гіршого лиха, ніж коли не бачиш білого світу.
Для оздоровлення інвалідів, які мають суттєві вади зору, в Україні нині функціонує лише одна база — це Боярський будинок відпочинку УТОС. Розташований він у Київській області.
Один-єдиний будинок відпочинку — у занедбаному стані. З двох триповерхових спальних корпусів працює лише один. І той уражений грибком і цвіллю. Відкритий він тільки в літній період, тому що відсутнє опалення. А другий спальний корпус — у жахливому стані. Після проведення «реконструкції» знищено систему водопостачання й каналізації, зрізані всі металеві поручні на сходах. У приміщеннях зняті нові двері. Зруйнована котельня.
Уже чотири роки ми боремося за відновлення. На запитання, чому Боярський будинок відпочинку в такому жахливому стані, у керівництва ЦП УТОС одна відповідь — немає коштів.
Та, наскільки нам відомо, гроші на реконструкцію час від часу виділяли. Але на що вони були використані, запитання відкрите.
Ми неодноразово зверталися по допомогу. Отримали десятки відповідей, переважна більшість з яких — відписки.
Наприкінці минулого року нарешті провели міністерську перевірку. Та вона, на наш погляд, була формальною. Після огляду території та спальних корпусів відбувся обмін думками. Але жодних суттєвих пропозицій ми не почули.
Про більшість фактів щодо руйнування будинку відпочинку були повідомлення в ЗМІ, та ситуація не змінюється.
З огляду на викладене вище, ми, шановний міністре, вважаємо, що захистити наші права, визначені ст. 49 Конституції України, а саме — право на охорону здоров’я, нікому! Наша надія, що ви Андрію Олексійовичу, допоможете захистити Боярський будинок відпочинку від знищення. Сподіваємося, що ваша нова команда побачить проблеми незрячих інвалідів і наведе лад.

З повагою —

В’ячеслав ЦАПЛІН, 
інвалід І групи по зору.

Житомирщина.

Олександр ПАВЛОВ, 
інвалід І групи по зору.

Київщина.