На Львівщині затвердили стратегію виходу зі сміттєвої кризи, яка передбачає комплексне розв’язання проблем вивезення, утилізації та переробки твердих побутових відходів.
На 20 діючих сміттєзвалищах площею 116 гектарів, які вже на 70 відсотків заповнені, накопичилося 4 мільйони тонн відходів. Окрім того, ще існують 154 стихійні сміттєзвалища площею 133 гектари.
До 2030 року заплановано провести рекультивацію і закрити більшість діючих полігонів. Нова стратегія передбачає створення до 2022 року семи регіональних полігонів, на яких буде встановлено сортувальні лінії для переробки сміття і які буде обладнано системами дегазації та очищення інфільтрату.
Стратегія передбачає розроблення логістичних схем вивезення сміття та санітарного очищення населених пунктів, закупівлю сучасної техніки та визначення перевізників на конкурсній основі. Наступного року в 10 містах, 24 селищах і 376 селах з населенням понад 500 осіб здійснюватимуть роздільний збір відходів, а в майбутньому — в усіх населених пунктах.
Завдяки сучасним технологіям переробка сміття на вторинну сировину на Львівщині зросте до 30 відсотків.
Нову стратегію розв’язання сміттєвої проблеми було затверджено на сесії обласної ради.