Результат виборів у Каталонії продемонстрував: «Каталонська республіка перемогла монархію». Так його прокоментував відсторонений лідер Каталонії Карлес Пучдемон, повідомляє El Mundo. Сам Пучдемон нині перебуває у Брюсселі, оскільки на батьківщині йому загрожує ув’язнення. «Це результат, який ніхто не може оскаржити. Я думаю, ми заслужили наше право бути почутими», — цитує Пучдемона АР.
Позачергові парламентські вибори в Каталонії відбулися після того, як Мадрид відсторонив від влади прем’єра та уряд, оголосив про розпуск парламенту автономії та запровадив пряме правління. Причиною політичної кризи стало проведення 1 жовтня в регіоні забороненого Мадридом референдуму про незалежність Каталонії. Тоді більш як 90% каталонців підтримали незалежність.
Під час дострокових виборів, котрі відбулися 21 грудня, три партії, що виступають за незалежність Каталонії, набрали достатню кількість голосів, щоб сформувати парламентську більшість, хоча жодна не набрала достатньої кількості мандатів, щоб самостійно сформувати уряд. Також спостерігачі вказали на високу явку виборців — 81,94%. Отже, вибори відбулися, та проблеми залишилися. Сили, які виступають за незалежність регіону, зберегли позиції, і рух на відокремлення Каталонії від Іспанії буде продовжено.
У Мадриді, в свою чергу, попередили, що в разі, якщо новий уряд та парламент провадитимуть сепаратистську політику на відокремлення регіону, їх також буде відправлено у відставку. У Європейській комісії вже заявили, що результати виборів не вплинуть на позицію Брюсселя щодо ситуації в Іспанії. Ще раніше в ЄК наголосили, що розв’язання каталонської кризи — винятково внутрішнє іспанське завдання, а Барселону попередили, що відокремлення Каталонії від Іспанії позбавить її членства в ЄС.
Незрозумілою залишається і доля відсторонених лідерів, які нині перебувають за межами Іспанії, побоюючись арешту. На батьківщині їм загрожує 15 років в’язниці, проте формально їх обрано до нового складу парламенту. 
Новообраний парламент розпочне роботу наприкінці січня. У Мадрида залишилося зовсім небагато часу, щоб виробити стратегію стосовно буремного регіону, але вже зрозуміло, що ігнорувати результати волевиявлення громадян — шлях хибний.