Довгоочікуваний та неоціненний передноворічний подарунок отримали безпритульні та люди, які потрапили в складні життєві обставини, в Кропивницькому — майже одночасно тут відкрили одразу два заклади для їх проживання.
Подія недвозначна і довгоочікувана — жодного такого закладу в Кропивницькому раніше не було. Очевидці стверджують, що епопея з відкриттям комунального закладу тривала майже десять років. Не в останню чергу — через певні політичні амбіції та соціальне несприйняття розташування такого закладу на певних вулицях їхніми жителями.
Відкритий на початку грудня Міський центр обліку та тимчасового перебування безпритульних осіб розмістився в приміщенні колишнього навчального закладу. У двох блоках (для жінок і чоловіків) одночасно можуть перебувати до 30 осіб. Клієнтами закладу можуть стати лише жителі міста, бо його профінансували (понад 600 тисяч гривень) з міського бюджету.
Ініціатор створення ще одного притулку, відкритого на волонтерських засадах і розрахованого для проживання 12 осіб, — благодійна релігійна організація «Милосердя», яка зібрала на його створення 300 тисяч гривень.
В обох закладах працівники та волонтери долучаються до розв’язання проблем підопічних: допомагають привести себе до ладу, знайти роботу, зв’язатися з відповідними соцслужбами, щоб відновити документи чи отримати пільги.