Законопроект, який стосується встановлення обсягів національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення телерадіоорганізацій для дитячих телеканалів, а також стимулювання іноземних телерадіоорганізацій до створення локальних україномовних версій їх телеканалів розглянув на своєму засіданні Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики. Проект закону про внесення змін до статті 9 Закону «Про телебачення і радіомовлення» щодо встановлення обсягів національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення телерадіоорганізацій (реєстр. № 7329) представила автор законодавчої ініціативи голова комітету Вікторія Сюмар (на знімку).

Проектом передбачено два винятки щодо норми закону про обов’язкові 50 відсотків національного аудіовізуального продукту в загальному обсязі мовлення телерадіокомпанії — 25-відсоткова квота для дитячих телеканалів (за умови, що такі дитячі канали мовлять виключно державною мовою) та відсутність квотування для українських версій іноземних телеканалів (крім російських) за умови, що такі телеканали мовлять виключно державною мовою. За результатами розгляду комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити цей законопроект за основу та в цілому.

Крім того, депутати розглянули зміни до статті 46 Закону «Про місцеве само-врядування в Україні» щодо забезпечення гласності та відкритості місцевих рад 
(№ 7071).

Законопроектом пропонується нова редакція частини сімнадцятої статті 46 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо відкритості засідань рад, запровадження механізму акредитації представників ЗМІ, трансляції засідань ради, публікації стенографічних бюлетенів засідань та прийнятих рішень в офіційних виданнях, друкованих ЗМІ, на офіційному веб-сайті тощо.

За результатами розгляду проекту, через низку зауважень, депутати вирішили направити профільному Комітетові з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування висновок із пропозицією рекомендувати Верховній Раді України повернути зазначений законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Водночас народні депутати — члени комітету обговорили організаційні аспекти свого передноворічного відвідання Київського обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей «Родина» (село Сезенків). Ішлося про святкові подарунки для вихованців та придбання обладнання, необхідного для подальшої успішної діяльності центру.

Вл. інф.