Уряд Македонії ухвалив рішення щодо продажу «Мерседеса» класу люкс, який було придбано для обслуговування колишнього прем’єр-міністра Ніколи Груєвскі. Лімузин, вартість якого майже 600 000 євро, перебував у розпорядженні міністерства внутрішніх справ, але використовувався для різних потреб уряду. Як повідомила прес-служба уряду, на виручені від продажу лімузина кошти буде закуплене обладнання для однієї з лікарень.
Це повідомлення збіглося у часі з оголошенням про продаж ще одного «Мерседеса», але вже раритетного — рідкісної моделі Mercedes-Benz 770K Grosser Offener Tourenwagen. У світі залишилося всього п’ять таких автомобілів. Один із них використовувався Адольфом Гітлером з жовтня 1939 по травень 1941 року як парадний. Він був побудований з урахуванням уподобань Гітлера і його особистого шофера Еріха Кепмки. На автомобілі було встановлено 30-міліметрове броньоване переднє скло, броньовані днище й двері, а в задній частині салону — спеціальну захисну секцію, яку можна було знімати й встановлювати знову, а також 7,7-літровий двигун з вісьмома циліндрами потужністю у 230 кінських сил і механічну коробку з 5 передачами.
Крім Гітлера, на такому автомобілі їздили імператор Японії Хірохіто, король Норвегії Хокон VII, а також португальський диктатор Антоніу ді Салазар та іспанський — Франсіско Франко. В 1945 році автомобіль Гітлера став трофеєм американських військ і був відправлений до США, де змінив кілька власників, виставлявся в одному з казино Лас-Вегаса, а потім опинився у музеї в Чикаго.
У січні 2018 року Mercedes-Benz 770K буде виставлено на торги на світовому автомобільному аукціоні Barrett-Jackson Auto Show, який уже понад 40 років проводиться в американському місті Скоттсдейл. На початку кожного року тут виставляються старовинні й рідкісні автомобілі, а також машини найвищого класу люкс. У Скоттсдейл зі всього світу з’їжджаються любителі раритетних автомобілів, щоб подивитися, а якщо дозволить гаманець, то й купити дорогу й рідкісну модель.
Поки не оголошено стартову ціну на автомобіль Гітлера, але те, що він коштуватиме в десятки разів більше, ніж «Мерседес» македонського екс-прем’єра, і так зрозуміло. Об’єднує ці автомобілі те, що кошти від їх продажу підуть на доброчинність. Уже оголошено, що 10 відсотків від суми, вирученої за автомобіль Гітлера, буде переказано на рахунки громадських і освітніх організацій, які займаються вивченням Голокосту.