На початку учорашнього засідання уряд ухвалив рішення, яке передбачає надання всієї необхідної допомоги визволеним із полону українським заручникам Кремля. «Це надзвичайно серйозна і важлива подія. Чи могли ми подумати понад чотири роки тому, що на нашій рідній землі будуть наші полонені громадяни? Це не вкладається в жодну логіку, але треба боротися за кожне життя, за свободу, відновлення територіальної цілісності», — сказав прем’єр Володимир Гройсман та доручив міністру соціальної політики визначити та забезпечити необхідну фінансову, медичну та іншу допомогу визволеним із полону.

Окреслюючи перспективи реформування системи охорони здоров’я, прем’єр повідомив, що уряд ухвалить низку нормативних актів, які почнуть діяти після набрання чинності законом про медичну реформу. «Давайте зробимо із системи охорони здоров’я, яка занепа-дає, історію нашого спільного успіху», — закликав В. Гройсман.

Міністр охорони здоров’я Уляна Супрун повідомила, що пропоновані нормативні акти, окрім запровадження нової системи надання та оплати послуг на первинній ланці медичної допомоги, також передбачають запровадження відкритих конкурсів з обрання головних лікарів, нових підходів до лікування наших пацієнтів за кордоном, розширення програми «Доступні ліки» та ін.

Заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк зазначив, що у 2018 році найголовнішою зміною буде перехід первинної медичної допомоги на роботу за принципом «Гроші йдуть за пацієнтом». «Ми з вами зможемо вільно обирати свого сімейного лікаря, педіатра, дільничного терапевта, а дохід кожного лікаря залежатиме від того, скільки пацієнтів підпишуть із ним декларації», — сказав він та повідомив, що така модель оплати почне діяти з 1 липня 2018 року. Однак обрати лікаря потрібно буде раніше, щоб до липня вони вже мали списки своїх пацієнтів.

Коментуючи, які медичні послуги пацієнтам оплачуватиме створювана Національна служба здоров’я, П. Ковтуненко запевнив, що затверджений перелік охоплюватиме до 80 відсотків всіх потреб, які вимагають звернення до лікаря. Серед інших планів на 2018 рік він назвав продовження будівництва та введення в дію регіональних кардіологічних центрів, забезпечення свободи лікарської практики та завершення реформи Міністерства охорони здоров’я, яка передбачає створення п’яти нових директоратів, у яких працюватимуть обрані під час відкритих конкурсів фахівці. «Я вас переконую, що наприкінці 2018 року ви не впізнаєте наше міністерство», — сказав П. Ковтонюк.

Кабінет Міністрів затвердив розроблену Мінекономрозвитку «Експортну стратегію України на 2017—2021 роки», а також розглянув та схвалив законопроект «Про концесії».
Крім того, глава уряду ініціював звільнення з посади гендиректора «Укроборонпрому» Романа Романова через невиконання ним доручення з погашення заборгованості у зарплаті на низці підприємств, що входять до концерну, зокрема на Миколаївському суднобудівному заводі.