У комітетах Верховної Ради

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо скасування однієї з форм пенсійної несправедливості та обчислення пенсії за двоскладовою формулою.

Метою законопроекту № 6508 є скасування однієї з форм пенсійної несправедливості, внаслідок якої для більшості звичайних українських громадян кожен місяць їхньої офіційної роботи після 1 липня 2000 року впливає на зменшення розміру майбутньої пенсії.

Законопроект передбачає, що обчислення пенсії звичайним українським громадянам буде здійснюватися за двоскладовою формулою і складатиметься з: частини пенсії, обчисленої від стажу і заробітку до 30 червня 2000 року, та з частини пенсії, обчисленої від стажу і заробітку після 1 липня 2000 року.

Відповідні зміни передбачається внести до статей 27, 28 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У частині першій статті 25 закону пропонується встановити однакову величину оцінки одного року страхового стажу — 1,35%, як за період участі тільки в солідарній системі пенсійного страхування, так і за період участі одночасно в солідарній і накопичувальній системах пенсійного страхування. Існує дві величини: за період участі тільки в солідарній системі пенсійного страхування — 1,35%, а за період участі в солідарній і накопичувальній системах пенсійного страхування — 1,08%.

Також пропонується виключити частину другу статті 25 закону, в якій встановлені обмеження коефіцієнта страхового стажу — 0,85 для обчислення пенсій за списком №1 (шахтарі, металурги, хіміки тощо) та — 0,75 для обчислення усіх інших пенсій.

Спростять досудове розслідування

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень (№7279). Ним пропонується запровадити інститут кримінальних проступків через внесення змін до чинного Кримінального кодексу. Зокрема: закріпити в статті 11 Кримінального кодексу визначення «кримінального правопорушення» (єдиного як для злочинів, так і для проступків) — «небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом кримінального правопорушення».

У статті 12 Кримінального кодексу пропонується установити види кримінальних правопорушень — кримінальні проступки та злочини — та надати їм визначення. При цьому склади кримінальних проступків запропоновано утворити за рахунок злочинів невеликої тяжкості.

Згідно з проектом, «кримінальним проступком» є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м’яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

На думку народних депутатів, такий підхід забезпечить класифікацію кримінальних правопорушень за принципом врахування ступеня суспільної небезпеки — від найменшого, яким характеризуватиметься проступок, до найбільш небезпечного, яким вважатимуться злочини середньої тяжкості, тяжкі й особливо тяжкі злочини.

За повідомленнями Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.