Канцлерка Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон 27 грудня привітали обмін полоненими на Донбасі. У спільній заяві, оприлюдненій на сайті канцлера, вони закликали сторони конфлікту продовжити цей процес до повного звільнення заручників, інформує DW.
«Канцлерка Меркель і президент Макрон закликають сторони конфлікту уможливити обмін решти полонених, надати повний доступ Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ) і підтримати пошук з боку МКЧХ зниклих безвісти осіб», — йдеться у спільній заяві. Лідери обох країн сподіваються, що обмін полоненими, а також підтвердження в рамках Тристоронньої контактної групи відданості режиму припинення вогню сприятимуть вибудовуванню довіри між сторонами конфлікту, повідомляє DW.
Про припинення вогню і виконання Мінських домовленостей цими днями говорили й за океаном. 26 грудня держсекретар США Рекс Тіллерсон провів телефонну розмову з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим і закликав Москву повернути своє представництво до СЦКК та зменшити рівень насильства на Донбасі. «Наголошуючи на стурбованості США у зв’язку зі зростанням насильства на сході Україні, секретар звернувся з проханням, аби РФ повернула своїх представників до СЦКК та зменшила рівень насильства», — йдеться у заяві речника Держдепу США, розміщеній на сайті Держдепартаменту Сполучених Штатів.
А 27 грудня в газеті The New York Times вийшла стаття Рекса Тіллерсона, в якій він зупинився на найбільших викликах у зовнішній політиці для Сполучених Штатів. Головну увагу Тіллерсон приділив КНДР, Ірану та конфлікту на сході України, пов’язавши його мирне врегулювання з майбутнім відносин США—Росія.  Держсекретар повідомив, що США не мають ілюзій щодо режиму в Росії, з яким їм доводиться мати справу. «Сьогодні у США погані відносини з Росією, яка в останнє десятиліття вторглася у сусідні країни — Грузію і Україну, підриває суверенітет західних держав, втручаючись у вибори в нас і в інших державах. Призначення Курта Волкера спецпредставником США в Україні підтверджує нашу прихильність поновленню суверенітету і територіальної цілісності країни. Без мирного врегулювання ситуації в Україні, що має починатися з виконання Росією Мінських угод, відносини з Росією не можуть бути такими, як зазвичай», — наголосив дипломат.
Водночас Рекс Тіллерсон зауважив, що попри все США визнають необхідність у співпраці з Росією в питаннях, де взаємні інтереси перетинаються. «Це ніде не виявляється так очевидно, як у Сирії», — сказав він.

 

ДО РЕЧІ

Міністр оборони Канади Харджит Саджан заявив 27 грудня під час прес-конференції в Оттаві, що уряд країни шукає можливості розширити військову допомогу Україні. Одним з етапів стало внесення України до переліку країн, на яких не поширюється обмеження щодо продажу летальної зброї (AFCCL). «Ми постійно шукаємо можливість поліпшити підтримку Україні в цей складний для неї час, спровокований агресією Росії», — цитує міністра Укрінформ.