Напади на дітей у зонах конфліктів досягли шокуючого рівня у 2017 році — стверджують у Дитячому фонді Організації об’єднаних націй (ЮНІСЕФ). Серед критичних зон названо й Україну, де в постійній небезпеці через наземні міни та інші вибухові пристрої перебувають понад 200 тисяч дітей на сході країни, інформує ВВС.
У новій доповіді ЮНІСЕФ наголошується, що нехтування міжнародних законів для захисту найбільш вразливих верств населення стало загрозливо поширеною практикою. Директор ЮНІСЕФ Мануель Фонтен зазначив, що більшість дітей було вбито або поранено в їхніх помешканнях, школах та на гральних майданчиках. Він наголосив, що така жорстокість не має права ставати нормою.
Серед конфліктних зон, де, на думку авторів звіту, діти зазнавали найбільших страждань, також є ЦАР, де цього року істотно зріс рівень насилля щодо дітей, і відповідно — кількість убитих, зґвалтованих, викрадених та завербованих у збройні групи; північний схід Нігерії та Камерун, де ісламісти «Боко Харам» змусили до суїциду щонайменше 135 дітей, що в п’ять разів більше, ніж торік; Південний Судан, де понад 19 тисяч дітей було залучено до збройних сил та військових формувань, 2 мільйони, переважно жінки і діти, були змушені тікати в сусідні країни, щоб врятуватися від насилля та голоду; Ємен, де сутички призвели щонайменше до 5 тисяч жертв серед дітей, які, за офіційними даними, загинули чи були поранені. В доповіді також зазначено, що мільйони дітей хронічно страждають від недоїдання, хвороб та травм, отриманих в боротьбі за їжу, воду, та доступ до медицини.

На знімку: біженці з Південного Судану.

Фото ЮНІСЕФ.