Найпопулярніша країна, куди українці цього року поїдуть проводити новорічні свята, — Єгипет. І в туристичних агентствах розповідають, що ця тенденція зберігається уже багато років. Пояснюють вони такий факт двома причинами — це найдешевший напрямок у святкові дні, а також хороший варіант посеред зими поринути у 27 градусів тепла. Тижневі тури вам можуть запропонувати вартістю від 18 тисяч гривень на двох. Але програму новорічної ночі, швидше за все, доведеться оплатити окремо. Зазвичай це святкова вечеря та розважальний концерт.

Загалом представники туроператорів розповідають, що українці у Новорічні свята надають перевагу «теплим» країнам. Після Єгипту друге місце за популярністю посідають ОАЕ. 29 градусів тепла повітря та до 20 градусів — води стане мінімум у 35 тисяч гривень для двох на 5—7 днів.
Менш популярні, але входять до топ-5 напрямків, — Таїланд, Індія та Домініканська Республіка. За такий відпочинок доведеться викласти від 65, 90 та 100 тисяч на двох відповідно. У турагентствах зазначають, що бажаючих замовити таке недешеве задоволення у рази менше, ніж, наприклад, Шарм-ель-Шейх чи Дубай. Але все ж охочих поніжитися на білих піщаних пляжах та побачити екзотичні фестивалі й мюзикли не бракує.
Хоча «теплі» країни для зустрічі Нового року в пріоритеті, мають попит і зимові види відпочинку. Особливо приємно відзначити, що найпопулярніше місце для гірськолижного уїк-енду — не закордонні курорти, а наш рідний Буковель. Знову ж тут відіграє важливу роль ціна — це вийде дешевше, ніж європейські напрямки, але занадто зекономити все одно не вдасться. Буковель — один із найдорожчих курортів нашої країни. За що його найбільше люблять — тут не буде проблем зі снігом, адже стоять спеціальні гармати, і підйомників дуже багато, що дасть змогу добре покататися. Тур для двох на Новорічні свята обійдеться від 15 тисяч гривень, сюди входитимуть проїзд та проживання. Але є пропозиції і за 80 та 100 тисяч гривень. До того ж, хто уже був там, знає: чого не варто очікувати від Буковеля, то це низьких цін. Щоб зекономити, можна, звісно, зупинитися у таких містах чи селах, як Яремче, Микуличин, Яблуниця тощо, розташованих неподалік.
Хто ж має змогу витратити на гірськолижні канікули більшу суму, їде до Польщі та Андорри — це найпопулярніші закордонні напрямки зимового відпочинку українців на свята. Дорога плюс проживання стане мінімум у 30—35 тисяч гривень для двох. Серед фаворитів для наших громадян також Фінляндія та Австрія. Ціна тут — від 40 та 80 тисяч за двох відповідно. Такі суми за люкс-тур готові платити порівняно з Буковелем все ж небагато українців.
Зауважимо, що замовляють поїздки на новорічні дні вже з початку жовтня. Не секрет: що раніше оформити тур — то дешевше він обійдеться. Але святкові подорожі все одно коштують значно дорожче, часто навіть удвічі більше, ніж зазвичай. У турфірмах розповідають, що наших мандрівників це не лякає. Про що свідчить той факт, що кількість замовлених подорожей з року у рік плюс-мінус однакова, хоча у 2017-му в зв’язку із запровадженням безвізового режиму їх число зросло.

Юлія КІНЗЕРСЬКА.
Фотоетюд Сергія КОВАЛЬЧУКА.