Пускати у небо феєрверки у Новорічну ніч — одна з найстаріших традицій Німеччини. Хоч її започаткування і прив’язане до 31 грудня, але воно не має стосунку до настання Нового року.
Німці як язичники поклонялися багатьом богам, якими «управляв» бог війни сердитий і підступний Вотан, або, як його ще називали, — Один. Вони були переконані, що 31 грудня Вотан відчиняє ворота загробного світу і разом з душами померлих випускає звідти також і злих духів. Германці вважали, що коли їх не зупинити, то життя перетвориться на пекло. І робили це, як уміли: впродовж ночі били в барабани, підпалювали дерев’яні колеса та пускали їх схилами вниз, улюлюкали та горлопанили. Тому духи лякалися і під ранок утікали у своє царство.
Згодом примітивні «знаряддя» для їх відлякування замінили на китайський винахід — феєрверки та ракети. А коли з’явилася вогнепальна зброя, то зазвичай стріляли з рушниць і лупили з гармат. Традиція благополучно дожила до наших днів. Тож у новорічну ніч небо над Німеччиною розцвічується мільйонами фантастичних спалахів, загравами від краю і до краю, а земля поринає у дим, гуркіт та заповнюється по кісточки сміттям, порожніми бляшанками з-під пива, пляшками з-під зекту (напій на зразок шампанського).
За даними Об’єднання піротехнічної індустрії, упродовж кількох останніх років мешканці ФРН для Новорічної ночі купують феєрверків і петард на суму від 120 до 130 мільйонів євро, які до ранку буквально вилітають у небо.
Коли спостерігаєш за цією святковою вакханалією, то складається враження, ніби люди «стріляють» хто чим може. Однак запуск феєрверків у Німеччині суворо регламентований законом про вибухові речовини і спеціальною інструкцією з його виконання. Легальні феєрверки він розподіляє на чотири категорії — залежно від ступеня небезпеки. У Новорічну ніч дозволено самостійно запускати лише дві нижчі категорії: F1 — найдрібніші феєрверки та F2 — дрібні феєрверки, які допущені до роздрібної торгівлі. Але F2 продаються лише з 29 по 31 грудня і вистрілювати їх дозволено лише 31 грудня і 1 січня. До того ж у кожному районі чи регіоні можуть бути додаткові обмеження. А з 2009 року запалювати феєрверки F2 заборонено поблизу будинків з очеретяними дахами. Усі інші категорії феєрверків можуть застосовувати лише спеціально навчені люди.

Наталія ПИСАНСЬКА.