Усе, що відбувається з нами щодня, змінює наш світ. На жаль, не завжди в кращий бік, але, на щастя, не завжди незворотно. Цього року ми знову чули новини про теракти, про рекордну кількість і потужність ураганів, що, на думку фахівців, не в останню чергу спричинено кліматичними змінами. Водночас учені звітували про досягнення і відкриття, які дають людству і планеті шанс на виживання, на подолання невиліковних ще донедавна хвороб, на пригальмування глобального потепління… Знакові події відбувалися і в світовій політиці. «Голос України» виокремив десять із них, які, на нашу думку, робили цього року «погоду» в нашому спільному домі.

 

1. Президентство Дональда Трампа.

Фото зі сторінки М. Трамп у Твіттері.

20 січня відбулася інаугурація 45-го президента США Дональда Трампа. 1 червня він офіційно оголосив про вихід США з Паризької кліматичної угоди. Європейські партнери закидають американському президентові ведення непередбачуваної зовнішньої політики. Однією з несподіванок, передусім для Російської Федерації, стало істотне погіршення американо-російських відносин, попри те, що Кремль робив ставку саме на прихід до влади Трампа. Ще однією новиною року стало визнання факту російського втручання у президентські вибори США з допомогою інтернет-мереж. У Європі також заявили про спроби втручання РФ у президентські вибори у Франції та можливий вплив на результати Brexit.

2. Імпічменти. 10 березня Конституційний суд Південної Кореї підтвердив імпічмент президентки країни Пак Кин Хе і позбавив її недоторканності, що дало можливість розпочати проти Пак Кин Хе кримінальне провадження. Окрім неї, посаду цього року втратив президент Зімбабве Мугабе. Після виступу військових сил країни 93-річний президент, який перебував при владі з 1987 року і якого звинуватили у неспроможності надалі керувати країною, оголосив про відставку. А днями, 18 грудня, Конгрес Перу розпочав процес імпічменту проти президента Педро Пабло Кучинскі, якого звинувачують в отриманні хабара від будівельного консорціуму. Якщо процедура завершиться відставкою, то це стане третім випадком з 2012 року, коли президент цієї країни втратить посаду внаслідок імпічменту.

3. Безвіз.  11 червня цього року набула чинності візова лібералізація для громадян України, що дозволило нашим власникам біометричних паспортів вільно перетинати міждержавні кордони країн Європейського Союзу.

11 червня 2017 року. Президент Петро Порошенко разом із президентом Словацької Республіки Андреєм Кіскою взяли участь у символічній церемонії відкриття дверей до Європи на словацько-українському кордоні з нагоди запровадження безвізового режиму між Україною та країнами Шенгенської зони.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента України).

Згідно з даними Держприкордонслужби України, за перші шість місяців перевагами спрощеного перетину скористалося 355 тисяч наших громадян.

4. Вибори в Європі. Одразу в кількох країнах — ключових гравцях Європейського Союзу відбулися парламентські та президентські вибори. І хоча євроскептикам та правим радикалам вдалося посилити позиції, однак проєвропейськи налаштовані політичні сили зберегли владу, що стало серйозним успіхом після минулорічної кризи в ЄС, спричиненої рішенням Великої Британії вийти з Євросоюзу. Водночас в ЄС триває дискусія щодо реформування спільноти.

5. Угода про асоціацію набула чинності. 30 травня Сенат Нідерландів ратифікував Угоду про асоціацію України з ЄС. Таким чином, 1 вересня 2017 року, через три роки після підписання, документ нарешті набув чинності.

6. Ядерна криза. 3 вересня КНДР провела випробування водневої бомби, що стало шостим випробуванням ядерної зброї у цій країні. 28 листопада відбулося випробування міжконтинентальної балістичної ракети Hwasong-15, здатної пролетіти 13 тисяч кілометрів і сягнути будь-якої точки США. Після цього лідер КНДР Кім Чен Ин заявив про завершення процесу створення «державних ядерних сил» КНДР.

7. Перемога над ІД. У середині листопада від бойовиків терористичного угруповання «Ісламська держава» було звільнено останні міста в Іраку та Сирії. 21 листопада президент Ірану Хасан Рухані на державному телеканалі офіційно оголосив про кінець Ісламської держави. На початку грудня прес-служба Глобальної коаліції заявила, що ІД втратила майже всю територію, яку вона колись захопила. Водночас бойовики ІД посилили терористичну активність в країнах Близького Сходу, Європи і в США. Цей рік позначився низкою кривавих терактів, скоєних проти мирного населення.

8. Біткоїн. У широкий вжиток увійшло нове слово «біткоїн». Концепцію цієї електронної валюти було озвучено ще 2008 року. Однак тільки в 2017-му відбулася повна капіталізація біткоїна. У середині грудня курс цієї криптовалюти сягнув історичного максимуму — 20 тисяч доларів за один біткоїн.

9. Каталонія. 1 жовтня, попри заборону офіційного Мадрида, відбувся референдум, під час якого більшість проголосувала за незалежність Каталонії. Мадрид відмовився визнавати результати референдуму. Прем’єр-міністр Іспанії відсторонив від посад вищих чиновників Каталонії і розпустив парламент. У Брюсселі назвали події у Каталонії катастрофою, що може призвести до ослаблення ЄС в той час, як Європі потрібна єдність. Однак під час останніх дострокових парламентських виборів у Каталонії перемогу знову здобули сили, що виступають за незалежність регіону.

10. Олімпійський допінг. 5 грудня виконком Міжнародного олімпійського комітету відсторонив російську збірну від участі в зимових Олімпійських іграх 2018 через системне зловживання допінгом. Це стало першим випадком в історії Олімпіади, коли через зловживання допінгом відсторонено цілу країну.