Абсолютна більшість українців — 86% — любить відзначати Новорічні свята. А якщо ви не любите, то, може, ви й не українець? Принаймні такий висновок випливає з результатів соціологічного опитування, оприлюдненого у передсвяткові дні Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та Центром Разумкова. Не люблять ці дні лише 4%. У 9,5% — буває по-різному.
Найбільше Новорічні свята людям подобаються радісною атмосферою, очікуванням кращого (67%), зустрічами з друзями, рідними (71%), радістю дітей (30%) та тим, що ці дні є вихідними (29%).
Щодо подарунків, то найбільше українці хотіли б отримати здоров’я (57%), мир у країні (51%), злагоду у сім’ї, розуміння близьких (39%), гроші (26%), хорошу роботу (20%).
Щодо того, хто має роздавати подарунки, в заочному «змаганні» між Дідом Морозом і Святим Миколаєм переміг перший (27% проти 14%). Водночас 22% відповіли, що не має значення, хто роздаватиме подарунки. Головне, щоб вони були. Цікаво, що 67% опитаних не змогли визначити кандидатури на «посаду» українського Діда Мороза з публічних осіб. Найбільший відсоток у цій номінації набрав Петро Порошенко (5%), а наступний за ним... Володимир Зеленський (4%).
Ну а святкувати Різдво більшість українців (76%) має намір 7 січня, ще 15,5% відзначатимуть і 25 грудня, і 7 січня, і лише 1% — 25 грудня.
Щодо року, який минає, то загалом 59% українців у 2017-му почувалися дуже або переважно щасливими. Найбільше «щасливчиків» живе у західному регіоні — 68%. Щасливі люди також переважають в усіх регіонах, крім Донбасу. Тільки тут 64% опитаних відповіли, що цього року відчували себе нещасними. А щасливих виявилося лише 27%.
Загалом головними почуттями людей, коли вони думають про майбутнє України, є надія (51%), оптимізм (31%) і тривога (28%). І лише на Донбасі знову переважає почуття тривоги (41%). Проте й надія теж значима (38%), та ще, на відміну від решти регіонів, вельми вираженим є почуття безвиході (26%).
А от у чому всі регіони солідарні — це у впевненості чи сподіванні, що наступний рік буде кращим, ніж нинішній.