Зневажливе ставлення до точних наук успадковується. На генетичному рівні. Принаймні у нашій родині. Випереджаючи плани уряду, моя донька ще у восьмому класі сама собі створила «профільну старшу школу». Вчила потрібне й ігнорувала зайве. Оголосила себе гуманітарієм і назавжди закрила підручник з математики. Після бабусиних умовлянь, під страхом зіпсувати атестат і «пролетіти» зі вступом до вишу, погодилася відкривати ненависний томик хоча б напередодні самостійних та контрольних.
Колись я так само нудьгувала на уроках математики і з жахом очікувала іспитів... Аби щось із задоволенням вивчати, треба мати мотивацію. Коли я сама себе запитувала, навіщо майбутньому журналісту всі ті формули скороченого множення, рівняння і нерівності, тангенси й котангенси, функції та інтеграли, на думку спадала лише одна-єдина відповідь. «Ти, неук, навіть здачі в магазині порахувати не зможеш!» — повторював наш вчитель хімії, коли давав прочухана котромусь із двієчників. Сором мені, грішній, але, маючи дві вищі освіти, без калькулятора вирахувати на касі решту я нездатна.
Я взагалі не терплю математичних обчислень. Особливо коли доводиться рахувати гроші. Бо їх у нашому житті, як правило, не вистачає. Якби ми добре вчили математику, жодна комунальна контора не змогла б нам домалювати неіснуючі борги, жоден продавець — нав’язати невигідні покупки і жоден банк надурити з вибором «найкращої депозитної програми». Ну це як мінімум. Чому моїй дитині ніхто цього не пояснив?
Фізик Ландау жартома ділив всі науки на природничі, протиприродні, надприродні і неприродні. До останніх відносив гуманітарні дисципліни. Жарти жартами, а в нашій космічній країні високоповажні «гуманітарії» примудрилися геть занедбати математичну освіту. Години для викладання цієї дисципліни у школі за останні 17 років скоротилися мало не вдвічі. «У поганих батьків завжди в усьому винна школа!» — дорікне ображений учитель. Визнаю: своєю злочинною бездіяльністю я теж сприяла знищенню математичної освіти. В масштабах одного «осередку суспільства». Ну не змогла прищепити доньці любов до «чарівного світу чисел»! Не зуміла пояснити, де вона зможе застосувати усі ті формули!
Не розповіла, що математика — це моделювання й прогнозування у будь-якій галузі. Що це основа програмування. Що математичні методи використовують усі природничі науки: хімія, фізика, біологія, астрономія, географія. Що без неї неможливо уявити медицину. Що навіть банальний прогноз погоди — це теж математичні обчислення. Ця наука вчить мислити, розвиває логіку і взагалі «впорядковує розум», як казав хтось із мудрих.
Якщо діти для математичної оcвіти вже втрачені, то ще є шанс попрактикуватись на онуках. Років через п’ять. Є час дібрати потрібні слова й аргументи. А знайти їх можна навіть в піцерії. От вам задачка про те, як наука впливає на наш гаманець: що вигідніше замовляти — одну піцу діаметром 45 сантиметрів чи дві по 30? Якщо ви знаєте правильну відповідь, пишайтеся! З такого «клієнта» не видуриш зайвої гривні! Бо більшість покупців (і я — не виняток) завжди обирає дві «Маргарити» замість однієї.

Анна ЛУКАНСЬКА.