Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні розглянув питання про виконання Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року, повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Було заслухано інформацію першого заступника голови Державної служби геології та надр України Миколи Фощія та заступника, в. о. голови Держгеонадр Олега Кирилюка про виконання Програми та можливі дії щодо його поліпшення.

Під час обговорення народними депутатами України — членами комітету порушувалися питання суттєвого недофінансування зазначеної програми, видобутку корисних копалин місцевого значення, відсутності робіт на родовищах за наявності виданого спеціального дозволу на користування надрами.

Зважаючи на викладене, комітет вирішив наголосити на актуальності низки рекомендацій, викладених у рішенні комітету від 18.09.2012 № 128/10, що залишилися нереалізованими, а також рекомендувати: прискорити розроблення та подання на розгляд

Верховної Ради України змін до Програми; відновити у Державному бюджеті захищену статтю (спеціальний фонд) для фінансування геологорозвідувальних робіт за рахунок розподілу рентної плати за користування надрами; визначати щорічні обсяги фінансування Програми на основі відповідних обсягів надходжень до Державного бюджету від збору за видачу і від продажу спеціальних дозволів на користування надрами; не допускати затримок термінів початку фінансування геологорозвідувальних робіт; зняти мораторій на проведення Держгеонадрами планових перевірок суб’єктів господарювання.

За рішенням комітету до Кабінету Міністрів України надіслано звернення.

Вл. інф.