Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів ухвалила рішення притягнути до відповідальності заступника прокурора Сумської області Сергія Маслюка. Сталося це 20 грудня минулого року. Члени комісії рекомендували накласти на колегу стягнення у вигляді звільнення з посади. Однак уже через кілька днів стало відомо, що Маслюк статус заступника обласного прокурора збереже — завдяки власній дитині.

Сергій Маслюк — досить популярна на Сумщині особистість. Місцеві журналісти пишуть про нього значно частіше, ніж про інших працівників прокуратури. Нещодавно про Маслюка розповідав і «Голос України». У публікації йшлося про «фокус» із листком непрацездатності у його виконанні.
Нагадаємо: влітку минулого року заступник прокурора Сергій Маслюк попросив у свого начальника, прокурора Сумської області Віталія Матвійчука, 12 днів відпустки, позаяк під час основної відпустки нібито потрапив до лікарні. Правник надав до канцелярії відомства документ, у якому зазначалося, що він відновлював здоров’я в інфекційному відділенні одного із сумських медзакладів. Однак невдовзі з’ясувалося, що насправді жодної інфекції у прокурора не було й у період із 7 по 18 серпня 2017 року він не лікувався, а відпочивав біля Яремчого Івано-Франківської області.
Наприкінці грудня прокуратура Сумщини спрямувала до суду обвинувальний акт щодо свого працівника. Його звинувачували у тому, що шляхом обману і підроблення документів він заволодів бюджетними коштами на суму понад 21 тисяча гривень. Саме стільки Маслюку заплатили за фальшивим листком непрацездатності. Ще раніше покарали лікарку, котра його виписала: вона відбулася штрафом.
Ці події і стали підставою для ухвалення рішення кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів. Звичайно, для збереження честі відомчого мундира було б краще, якби на момент винесення вироку судом Маслюк уже не працював на керівній посаді. Однак рішення про його звільнення мала ухвалити Генеральна прокуратура, а вона чомусь допустила зволікання. І Сергій Маслюк талановито скористався цією паузою: його дружина влаштувалася на роботу, а він вирушив у декретну відпустку по догляду за дитиною. У прокуратурі Сумщини пояснюють, що не підписати відповідної заяви свого заступника прокурор області Віталій Матвійчук не мав права. І тепер Сергія Маслюка не можна звільнити з посади доти, доки він не вийде з декретної відпустки: цього не дозволяє чинне трудове законодавство.
Тим часом, сумчани дивуються: чому кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів не взялася за свого одіозного колегу раніше? Адже журналісти неодноразово звертали увагу на його «непересічність». На Сергія Маслюка кілька разів складали протоколи про адміністративні порушення, пов’язані з корупцією. Зокрема, йшлося про внесення недостовірних даних до електронних декларацій. А нещодавно сайт «Наші гроші» повідомив про аварію, у яку на автомобілі «Інфініті» потрапила дружина Сергія Маслюка.
Можливо, якби не ця ДТП, журналісти не придивилися б так пильно до прокурорської родини, але після неї вони підрахували: на дружину, сина, матір, батька, брата, сестру дружини, тещу і тестя Сергія Маслюка протягом останніх кількох років було зареєстровано купу рухомого і нерухомого майна. Його перелік опублікувала сумська газета «Панорама». У цьому списку — п’ять квартир, чотири будинки, більш як десять земельних ділянок і чотири дорогі автомобілі — два «Інфініті», «Тойота» і «Мерседес». А бізнесом у родині, можна сказати, ніхто серйозно не займається. Навіть не всі працюють. Тож колегам Сергія Маслюка ще доведеться з’ясувати, як сумському прокурору та його рідні вдалося за досить короткий час надбати стільки добра.

Сумська область.