Майже рік Болгарія вела посилену підготовку до свого першого головування в Європейському Союзі від дня вступу до нього, 1 січня 2007 року. В уряді країни навіть запровадили посаду міністра болгарського головування в Раді ЄС, яку зайняла енергійна Ліляна Павлова. 
Міністерство закордонних справ Болгарії провело величезну роботу з інформування всіх країн ЄС і Балканського регіону про пріоритети під час піврічного головування. З її ініціативи обговорюватимуться теми регіонального розвитку країн — членів ЄС, інтеграції Західних Балкан у європейське співтовариство, питання створення спільної європейської оборони, спільного цифрового ринку.
І, на жаль для нас, Болгарія ще в листопаді минулого року мала намір також оголосити про своє прагнення торкнутися питань зняття антиросійських санкцій. У Софії тоді вважали, що вони неефективні й лише стримують розвиток економічних відносин між Заходом і Сходом Європи. Російське інформаційне агентство ТАСС торішні слова Ліляни Павлової про те, що «болгарська влада вважає за необхідне включення до порядку денного майбутніх дебатів питання про санкції як одного з пріоритетних, воно обговорюватиметься у різних форматах, щоб знайти найкраще вирішення», піднесло своїм передплатникам і читачам як найсвіжішу інформацію про прийняття країною головування в ЄС. На другий день нового року Болгарське національне радіо повідомило, що міністр болгарського головування в ЄС Ліляна Павлова виступила зі спростуванням і заявила, що кореспондент ТАСС у Софії використовував в інтерв’ю, випущеному агентством 1 січня, її листопадові висловлювання на робочій зустрічі з журналістами, а після цього вона більше жодних бесід з російським журналістом не мала. І також заявила, що питання про скасування санкцій проти Росії після їх грудневого продовження ЄС  взагалі закрито. По суті, болгарський міністр викрила російську кухню підготовки фейкових новин і видачу протухлих висловлювань за нові, що могло скомпрометувати Болгарію на початку її головування перед усією Європою.
Прем’єр-міністр Бойко Борисов у своєму новорічному зверненні до народу зазначив, що «у ключовий для Європейського Союзу момент Болгарія успішно працюватиме з оголошених нею пріоритетних тем». Уже підраховано, що в рамках болгарського головування в країні відбудеться 300 зустрічей експертів різного рівня, 1500 зустрічей з обговоренням на вищому експертному рівні в Страсбурзі й Брюсселі питань, які запропонує Софія. За 6 місяців головування країну відвідають майже 25 тисяч гостей.
А відкрився піврічний цикл головування Болгарії в ЄС великим новорічним концертом «Дух Європи», який відбувся у відремонтованому до невпізнанності Національному палаці культур у Софії. Було виконано найкращі твори композиторів різних поколінь із нинішніх країн ЄС. Зал було переповнено, і болгарські любителі класичної музики, та й уся країна (концерт транслювався по Національному Болгарському телебаченню) змогли зарядитися духом Європи.