З 1 січня 2018 року почала діяти міждержавна угода, яка змінила лінію кордону між Бельгією та Нідерландами. Як повідомляє DW, це унікальний випадок у повоєнній Європі, коли дві держави мирно домовилися про зміну рубежів, причому, згідно з документом, Нідерланди отримали від Бельгії 16 гектарів, а віддали півострів площею 3 гектари.
Підставою для коригування кордонів стала зміна русла річки Маас між містом Ейсден в Нідерландах і бельгійським муніципалітетом Везе. Внаслідок інженерних робіт на річці у 1960—1980-х роках колишній бельгійський острів став півостровом, який має сполучення із Нідерландами, натомість нідерландський острів фізично приєднався до Бельгії.
Проте угода допомогла вирішити не лише проблему зі змінами ландшафту. Раніше, до підписання документа, неоднозначна ситуація заважала роботі правоохоронців. Проблема була пов’язана з островом, який на той момент належав Бельгії. Сам острів став місцем вчинення злочинних дій — наркоторгівлі і проституції. У разі повідомлення про злочин нідерландські правоохоронці не могли туди заходити, а бельгійські не могли дістатися на човні, бо не мають права їхати на виклик транзитом через територію Нідерландів. Зрештою там знайшли обезголовлене тіло, і поліція через ці проблеми тривалий час не могла почати розслідування злочину. Саме після цього держави вирішили змінити кордони.
Територіальний обмін між Бельгією та Нідерландами відбувся вперше за останні 170 років. У бельгійському МЗС зазначили, що це приклад змін кордонів цивілізованим шляхом.