У комітетах і фракціях

Практика Верховного Суду дозволить робити судові рішення перших інстанцій прогнозованими, що унеможливить корупцію в судовій системі. Про це в ефірі одного з телеканалів сказав заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Сергій Алєксєєв (фракція Блоку Петра Порошенка).
«Верховний Суд запрацював 15 грудня. Він повинен надавати стандарти правосуддя і хоча в нас не прецедентне право, але практика ВС обов’язкова для суддів нижчих інстанцій. За рік-півтора ми вже побачимо перші паростки передбачуваності судових рішень», — сказав він.

Сергій Алєксєєв нагадав, що оновлення Верховного Суду з початком судової реформи стало безпрецедентним не тільки для України, а й для світової практики. Крім того, доступ до професії отримали науковці та адвокати.
«Під час конкурсу, звісно, були і помилки, і скандали, та він відбувався вперше. Зараз обрано менше 120 суддів і буде ще добір, бо у Верховному Суді має бути 200 суддів», — зауважив парламентарій.

«Батьківщина» вимагає скасувати рішення НКРЕКП про підвищення ціни на електроенергію

Про це повідомив народний депутат від фракції «Батьківщина» Олексій Рябчин. «Енергетичний регулятор, склад якого призначав та контролює Президент Петро Порошенко, підвищив ціну на електроенергію на 16,2%. Це не тільки додаткові 10 млрд грн з кишень українців за світло у 2018 році, але й зростання платіжок за воду, електротранспорт, за послуги та товари, де електрика традиційно є однією з найбільших складових», — цитує політика прес-служба партії.
Парламентарій також зауважив, що після підвищення цін на електроенергію українцям не тільки доведеться платити за послуги монополістів, які принаймні забезпечують електроенергією, а й платити за передвиборну кампанію олігархів. «Гроші українців підуть на сплату послуг регіональних васалів, які годуватимуть населення гречкою, які натискатимуть на потрібні Президенту законопроекти. Також гроші підуть на сплату послуг політичних запроданців, які з телеекранів розповідатимуть вам про так звані 144 реформи, про боротьбу з олігархами тощо», — вважає Олексій Рябчин.
Нагадаємо, рішення про підвищення цін на електроенергію НКРЕКП з 1 січня 2018 року ухвалила на своєму засіданні в четвер, 28 грудня.

Стратегічні завдання для банків

Член фінансового комітету Верховної Ради, екс-голова парламентського фінансового комітету, народний депутат України від Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Рибалка подякував Міністерству фінансів за те, що його пропозиції були враховані у стратегії державних банків до 2020 року, але висловив низку важливих та принципових зауважень до наявного проекту. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці.
С. Рибалка звернув увагу на те, що не врахована принципова позиція щодо створення банків розвитку, хоча стратегічні завдання для державних банків поставлено більш-менш правильно. На його погляд, у завданні щодо дешевого кредитування пріоритетних галузей економіки необхідно вказати, що слід підтримувати виробництва та послуги із достатньо високою доданою вартістю та рівнем технологій. «Тобто кінцева мета — зміна структури економіки, а не просто дешеве кредитування якихось конкретних галузей, навіть пріоритетних», — зазначив депутат.
Також, на думку Рибалки, у стратегії має бути більше деталей стосовно конкретних механізмів реалізації завдань. Парламентарій також вкотре звернув увагу на проблему кредитного портфеля державних банків, непрацюючих кредитів. «Зі свого боку будемо у Верховній Раді просувати законопроект про управління державними баками», — додав народний депутат.