Албанська преса зазначає, що в країні дедалі посилюється розчарування політикою розширення Євросоюзу, що її проводять брюссельські чиновники. 

Ще в червні 2014 року країна отримала статус кандидата на вступ до ЄС і почала виконувати всі рекомендації Брюсселя з реформування економіки та судової системи. Але, незважаючи на позитивні оцінки прогресу Албанії у проведенні реформ і чіткої прихильності до вступу в ЄС, запрошення почати переговори про приєднання її до Євросоюзу все затримується.

На грудневій міжнародній конференції, організованій Фондом Ганнса Зейделя в Брюсселі, політики, експерти та євродепутати буквально під лупою розглядали процеси євроінтеграції Албанії і не знайшли вагомих причин для відмови в такому запрошенні.

Міністр закордонних справ Албанії Дитмір Бушаті дав ясно зрозуміти єврочиновникам, що країна очікує позитивного рішення від Європейської ради про початок відкриття переговорів про її вступ у ЄС до червня 2018 року. Він наголосив, що нова затримка із запрошенням буде величезним розчаруванням для албанців і може тлумачитися як негативне послання країні.

«Наш шлях до ЄС довгий і важкий, оскільки нам доводилося перебудовувати не тільки дороги й державні інституції, а насамперед культуру верховенства закону й підзвітності. У квітні 2018 року Європейська комісія представить звіт по нашій країні, і ми очікуємо беззастережної рекомендації з відкриття переговорів про вступ Албанії до ЄС. Інше рішення буде величезним розчаруванням і небажаним посланням албанцям», — сказав Бушаті.

На його слова відповів глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Він погодився з тим, що Албанія добилася помітного прогресу й у боротьбі з корупцією, зазначивши: Комісія дуже вражена прогресом, досягнутим Тираною у різних сферах, включаючи реформу судової системи. 

Однак після цієї похвали пролунало нове «але». За словами Юнкера, Єврокомісія могла б протягом наступних шести місяців рекомендувати відкриття переговорів про вступ Албанії до ЄС, але для цього балканській країні необхідно добитися подальшого прогресу в галузі реалізації ключових реформ і виконання рекомендацій Комісії.

Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама, який проводив разом із Юнкером спільну прес-конференцію у Брюсселі, погодився з тим, що наступні шість місяців матимуть вирішальне значення з точки зору виведення процесу євроінтеграції Албанії на новий етап. «Цей останній період буде дуже важкий, але він необхідний для початку переговорів про приєднання. І ми готові його подолати», — заявив прем’єр.

У Тирані дуже сподіваються, що під час головування Болгарії у ЄС країна все-таки одержить запрошення, на яке дуже чекає. Якщо перед іншими країнами Західних Балкан в евроінтеграційному процесі первісним завданням є вступ до НАТО, то перед Албанією воно не стоїть. Нагадаємо, що країна є членом Альянсу з 2009 року.