Миротворча місія ООН повинна бути озброєною і перебувати на всій території окупованого Донбасу. Про це в середу заявив міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель у Києві на спільній прес-конференції з очільником українського МЗС Павлом Клімкіним у рамках дводенного візиту до нашої країни, який завершився учора. «Це має бути озброєна й потужна місія ООН, яка перебуває на всій окупованій території, а не нечисленна група, яка охоронятиме представників ОБСЄ і перебуватиме на лінії зіткнення. Інакше це буде новий кордон в Україні», — наголосив міністр.

Глава МЗС ФРН Зігмар Габріель (на знімку ліворуч) на прес-конференції у Києві зауважив, що Москва, з одного боку, пропонує запровадити місію ООН на Донбасі, а з другого — відкликає своїх офіцерів зі Спільного центру з контролю і координації (СЦКК). Він переконаний, що ці дії є сигналами, які несумісні один з одним.

Також міністр повідомив, що в лютому може відбутися зустріч керівників МЗС країн «нормандської четвірки» (Україна, Франція, Німеччина, РФ) у рамках Мюнхенської безпекової конференції у Баварії. «Є небезпека того, що чим довше триватиме конфлікт, тим сильніше його розглядатимуть як конфлікт між Україною та Росією. Але насправді це конфлікт, який стосується всією Європи», — зазначив він.

З. Габріель сказав, що скептично ставиться до поставок летальної зброї нашій країні із США. На що П. Клімкін зауважив: американська зброя буде використовуватися лише для реагування на провокації, а не для «підвищення температури конфлікту». Український міністр поінформував колегу про неефективність нинішнього перемир’я на Донбасі. «Росія продовжує тактику контрольованої ескалації на Донбасі. Ми все це бачимо не тільки по обстрілах, а по тому, як ОБСЄ не може реально контролювати те, що відбувається на окупованій території. Це провокаційний крок з виведення російських військових зі складу СЦКК», — заявив він.

Клімкін не оминув і тему німецького бізнесу в анексованому Росією Криму. Міністр закордонних справ наголосив, що компанії ФРН, які працюють на півострові всупереч запровадженим Євросоюзом санкціям, відповідатимуть політично і юридично.

Одним із підсумків перемовин стало підписання угоди про трудову діяльність сімей дипломатів.

У програмі візиту німецького міністра до України було заплановано поїздку на Донбас до лінії зіткнення, поблизу Маріуполя. Та перед вильотом П. Клімкін у Твіттері повідомив, що це не вдасться зробити через негоду. «Погодні умови не дозволили відвідати лінію розмежування, але не завадили продуктивному спілкуванню з міністром закордонних справ Німеччини Зігмаром Габріелем. Плануємо здійснити спільну поїздку на Донбас пізніше цього місяця», — написав він.

До речі, напередодні поїздки до Києва З. Габріель сказав журналістам, що, на його переконання, конфлікт на сході нашої країни не є замороженим, а виглядає пожежонебезпечним. «Минулого року ми стали свідками місяців найбільшого з моменту підписання Мінських угод насилля на сході України. На Донбасі все ще дуже багато пострілів. У регіоні ще дуже багато важкої зброї», — цитує 

З. Габріеля прес-служба німецького МЗС.

Фото Євгена ЛюбІмова/Укрінформ.