Розкриття планів змовників, які готували державний переворот у Чорногорії в день парламентських виборів 16 жовтня 2016 року, залишається найобговорюванішою темою. Цю подію багато хто вважає ключовою у новітній історії країни. Навіть важко уявити, яким би шляхом пішла Чорногорія, якби плани змовників здійснилися й вони встигли передати владу опозиційній партії Демократичний фронт. Але точно можна сказати, що Чорногорія б не стала членом НАТО, проти чого категорично заперечувала Москва.

Організатором перевороту  назвали колишнього російського військового аташе в Польщі Едуарда Шишмакова, який використовував прізвище Широков. Його прокуратура Чорногорії вважає співробітником російських спецслужб. У Кремлі всі обвинувачення на його адресу за старою звичкою відхиляють. Але, як заявив головний спеціальний прокурор Чорногорії Мілівоє Катніч, у нього немає сумнівів у прямій зацікавленості й причетності російських спецслужб до спроби перевороту. Він повідомив, що в збиранні доказів у цій справі Чорногорії допомогли кілька країн.
«Найбільше в зборі доказів за цією справою нам допомогли наші найбільші й найоб’єктивніші друзі — США і Велика Британія. Крім них, назву Сербію та її державні органи, котрі, як і ми, а може, й більшою мірою зробили все, щоб ці плани перевороту не вийшли за рамки теорії. І хоча йдеться про одну особистість, треба взяти до уваги його звання й все-таки згадати: чорногорський митрополит Амфілохій зіграв превентивну роль у подіях 16 жовтня», — заявив Катніч.
І не довіряти доказам ні в прокуратури Чорногорії, ні в суду немає підстав.
Що ж стосується заперечень Москви, то дуже точно з цього приводу висловився в інтерв’ю «Голосу Америки» радник президента Дональда Трампа з національної безпеки генерал-лейтенант Герберт Реймонд Макмастер. Він наголосив, що заявам Російської Федерації про Україну вже ніхто не вірить, і закликав знайти спосіб протистояти доволі просунутій новій стратегії, яку Росія вдосконалила за багатьма параметрами. За словами генерала, ця нова загроза включає використання дезінформації, пропаганди й соціальних мереж для того, щоб розколоти суспільство різних країн і Євросоюзу загалом, а також налаштувати соціальні групи одна проти одної. Радник президента США зауважив, що Росія втручалася в президентські вибори в США в 2016 році, й Дональд Трамп знає про це. «Росіяни також проявляли активність у Європі, і під час нещодавніх виборів у Франції, і на іспанському референдумі про статус Каталонії. Ми бачили їхню активність у Мексиці, спроби спровокувати путч у Чорногорії. Зірвати завісу з російської кампанії дестабілізації — це перший важливий крок, який дозволить усім побачити їхні справжні наміри, а це послабить їхні можливості сіяти невпевненість у людях і налаштовувати спільноти одна проти одної», — переконаний радник президента Трампа з національної безпеки. За його словами, Росія, як і раніше, заперечує свою причетність до подібних дій, але робить це дедалі менш переконливо. «Ці самі люди заявляли: «Ні, ми не збивали авіалайнер і не вбивали всіх цих людей», «Наших солдатів немає в Криму й на сході України», «Ми не надаємо підтримку сирійському режиму, відповідальному за масові вбивства власних громадян з використанням хімічної зброї». Він зазначив, що сьогодні цим словам уже ніхто не вірить.