Боснія і Герцеговина (БіГ) вступила в новий рік без бюджету. Це сталося через те, що дві політичні партії, які входять до правлячої коаліції, не змогли знайти спільної мови щодо фінансування урядових програм.
У партій SDA, що представляє інтереси боснійських мусульман, і HDZ, до якої входять представники хорватської частини населення Боснії і Герцеговини, виявилися різні погляди на основні положення бюджету. Місцеві ЗМІ повідомляють, що до березня 2018 року  діятиме режим тимчасового фінансування, який забезпечить виплати зарплат і обслуговування державного боргу.
Така парадоксальна ситуація в країні виникла вперше за останні п’ять років, і це не надає оптимізму ні правителям, ні населенню, більшість із якого перебуває на межі виживання. У багатьох жителів не вистачає грошей на оплату взятих раніше кредитів, комунальних послуг, навчання дітей у вузах і утримання родин. Останнім часом у багатьох містах БіГ з’явилося безліч барахолок, на які люди виносять книжки, меблі, картини, диски, інструменти, праски, міксери, ножі й м’ясорубки. Ціни на них символічні, оскільки й у відвідувачів таких ринків не дуже багато грошей. Тому і йдуть вони не до магазинів, а на блошині ринки. А от фамільні коштовності й навіть золоті коронки несуть до ювелірних крамниць, де  приватні ювеліри скуповують їх по 15 євро за грам, а потім, після переплавлення, продають золото по 40 євро за грам.
«Зараз майже 50 відсотків громадян країни перебуває на межі злиднів, а 20 відсотків з них — у глибокій убогості й не можуть зв’язати кінці з кінцями. І тільки 10 відсотків громадян з великою натяжкою можна назвати середнім класом. Але за такої складної економічної обстановки середній клас узагалі може зникнути. Коли майже вся країна перетворюється на блошиний ринок, це показник того, що вона сягає економічного дна», — вважає президент Спілки споживачів Боснії і Герцеговини Месуда Лакота.
Країну приголомшило оголошення, написане від руки й вивішене на лікарні в містечку Горше Вішче. У ньому 38-річний батько трьох дітей повідомляв, що «терміново й не дуже дорого продає свою нирку», щоб їх нагодувати. Тоді люди відреагували на цей крок відчаю і скинулися, щоб допомогти батькові-одинакові.
А тепер, коли ЗМІ повідомили про те, що країна залишилася без бюджету на 2018 рік, багато хто непокоїться: чи не погіршиться ситуація і чи не залишаться люди без зарплат та соціальних виплат? І не чи доведеться підбирати вдома нові речі для блошиного ринку? Адже країна без бюджету — це одна з ознак неблагополучного становища в ній і неприємних сюрпризів для людей.