Село Більче в Демидівському районі на Рівненщині відоме тим, що тут 1897 року народився Валер’ян Поліщук — талановитий український письменник з покоління «Розстріляного відродження», автор сорока книжок, страчений більшовиками у 1937-му.

А ще Більче здавна славилося своїм розкішним маєтком, зведеним наприкінці XVIII століття тутешнім землевласником Загурським. Палац був розкішним, але простояв лише півтораста літ. Поруйнований Першою світовою війною маєток розібрали, і від нього не лишилося нічого. Лиш перекази, що був він славний на всю Волинь, оточений красивим парком, переходив від панів Згоровських до Малинських, Пересвіт-Солтанів, Чарнецьких. Свого часу його облюбував для прожитку й маршалок Волинської губернії Алоїз Гостинський...

Уже в незалежній Україні тутешні краєзнавці по крупинці збирали дані про палац і щоразу натикалися на дріб’язок інформації чи взагалі на інформаційну мілину. А вже про його візуальне зображення годі й казати.

Але наприкінці 2017 року на інтернет-порталі Europeana, що концентрує в собі мільйони книг, картин, знімків, музейних предметів, архівних записів, з’являється пожовтіла картка, на якій (аж не віриться) — сторічної давності маєток у Більчі (на знімку). Ще й із підписом, що це справді — Більче...

Поки що не відомо, хто виклав і хто зберіг цю давню картку. Оскільки на світлині на тлі однієї з частин маєтку зображені австрійські солдати, то, вочевидь, знімав саме військовий фотограф. Справді, австрійська частина таборувалася тут під час Першої світової війни.

Фотограф зберіг пам’ятку, вона стала родинним раритетом, передавалася з покоління в покоління або лежала спокійнісінько в шухляді сто років. А нині сучасники вирішили «викинути» її в Інтернет на європейський історичний портал.

Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.

Фото з інтернет-порталу Europeana.